Спасението за България кацна на летище „София“ (Снимки)

1

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посрещна тази нощ на летище София първата пратка медицински материали от Китай, закупени от българското правителство, съобщиха от външното ни министерство.

Успешното реализиране на тази хуманитарна мисия е вследствие на телефонния разговор между премиерите на България и на Китай – Бойко Борисов и Ли Къцян, на 18 март, на съдействието на правителствата на двете държави и НАТО.

На борда на самолета, използван от България в рамките на партньорската Програма за стратегически въздушен превоз на НАТО, бяха натоварени 568 000 маски KN95 в обем от 166,13 куб. м, закупени от страната ни.

Допълнително със следващи полети се очаква да пристигнат и останалите количества по сключените три договора между българската държава и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия – 50 респиратора, 1 000 000 медицински маски тип KN95, 608 770 еднократни маски KN95, 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. и 30 000 опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg.

На борда на самолета, използван от България в рамките на партньорската Програма за стратегически въздушен превоз на НАТО, има и дарение от китайската страна с медицински и предпазни материали с обем от 50,19 куб. м, което включва предпазни маски, ръкавици и калцуни.

Екипажът на самолета, с който пристигнаха медицинските материали, се състои от 14 военни – шестима от САЩ, двама от Нидерландия и по един от Швеция, Финландия, Полша, Норвегия, Румъния и България. Командир на полета бе капитан Жасмина Христова от българските Военновъздушни сили. Тя приземи и самолета С-17 „Глоубмастър“ на пистата на летище „София“.

Полетът бе за сметка на свободните часове на България в рамките на Програмата за стратегически въздушен превоз (SAC). България за първи път използва тази програма от началото на пандемията от COVID-19.

В Програмата за стратегически въздушен превоз участват 10 съюзници от НАТО (България, Естония, Унгария, Литва, Нидерландия, Норвегия, Полша, Румъния, Словения и САЩ) и две страни от „Партньорство за мир“ (Финландия и Швеция). SAC се реализира чрез съвместно придобити самолети C-17 „Глоубмастър“, базирани в авиобаза „Папа” в Унгария. България разполага с определен брой полетни часове, които се използват основно за превоз на нашите контингенти, участващи в задграничните мисии.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ