Разсекретиха мрачна прогноза за заразата в ромските махали

Цигани, Протест

В ромските квартали имаше напрежение, но не не правим разлика между един или друг квартал. По строгите мерки там се наложиха, защото там имаше огнище на зараза. Ако има един с коронавирус, всички са под карантина, заяви пред Нова телевизия директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

„През следващите дни ще анализираме новите случаи и ще преценим дали мерките трябва да се либерализират или или да се въведат още по строги ограничения. Целта е да се ограничат контактите“, посочи той.

По думите му това, което могат да направят е да помолят хората да не се събират за Великден, но това е въпрос на самодисциплина дали ще го направят.

Същевременно  ще продължава масовото тестване за коронавирус във „Филиповци” и „Факултета”. Вчера там са направени над 160 проби, като 20 са се оказали положителни. След това на PCR тест се е оказало, че 50% от тях са положителни, съобщиха сутринта от щаба. По последни данни в двата квартала има голям брой заразени, а част от тях са в тежко състояние.

„От вчерашните проби, които взехме и от онзи ден, в двата квартала от бързия тест 50 % от тях на PCR излязоха положителни. На терен в двата квартала в момента са два екипа с повече от 10 човека”, обясни вчера директорът на столичната РЗИ.

Във връзка с отварянето на пазарите, д-р Пенчев посочи, че се следи стриктно за спазването на въведените мерки, създадена е добра организация. Но при най-малкия проблем, който инспекторите открият, те ще бъдат затворени.

„С ваксините се забавихме, но няма да е фатално Те могат да бъдат отложени до 3 месеца. Очаква се да бъдат организирани кабинети по зелен коридор и да се стартират отново имунизациите“, заяви още д-р Пенчев.

„Мерките не закъсняха. Въпросът е какво се случва, когато тези хора, които са излезли от София отиват при най-близките си хора, а са без симптоми. Епидемията в България може да се превърне в епидемия на доброто намерение, тогава когато сме отишли да се видим с близките си“, посочи шефът на СРЗИ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ