„Пирогов“: След 10 дни ще страдат градовете, които софиянци вчера и днес напълниха

7 Dni Bulgaria19.04.2020
Асен Балтов
Резултатите от пътуванията по Великден ще се усетят до 10 дни и то от хората, извън столицата. Това заяви пред БНТ директора на УМБАЛСМ “Пирогов” – проф. Асен Балтов.
“Ще го усетят хората не толкова в София, а в по-малките градове, където може би медицинското оборудване не е на нивото на големите болници в София. Тогава наистина ще видим колко ще се увеличат болните от коронавирус в другите областни градове. Ще има увеличение категорично. Проблемите идват не от това, че има болни в болниците. Проблемите идват от хората, които не знаят, че са вирусоносители”, обясни още проф. Балтов.

Той бе категоричен – разхлабване на мерките ще има, но още е рано за това. Прибързване може да доведе до бум на заразени.

Смятам, че хората разбраха, че в никакъв случай не сме стигнали пик, в никакъв случай не можем да си позволим в момента да саморазхлабваме мерките, защото кривата тръгна нагоре. Постепенно мисля, че в следващите две седмици хората ще видят, че може да се удвоят или утроят случаите на заразени с коронавирус, което показва, че трябва още търпение.

В момента в „Пирогов“ има 41 души на лечение, 8 са в крайно тежко общо състояние, интубирани на вентилация, останалите 33-ма са в средно тежко състояние. В групата от 33-ма души има и 4 служители на „Пирогов“ – две сестри и двама санитари, които са се заразили по време на работа в среда.

 

„Пирогов“ в момента работи на 1/3 от капацитета. Плановите операции са абсолютно забранени с изключение на онкозаболяванията. Всички, които са спешни състояния също не чакат. Никой не е върнат от „Пирогов“, каза проф. Балтов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ