Бисер Петков разкри колко милиона ще трябват за хората с увреждания!

Бисер Петков

Допълнително над 100 милиона лева ще са трябват през следващата година, ако се приеме предложението на социалното министерство хората с увреждания да получават месечна финансова помощ, която е обвързана с прага на бедност.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков за БНР.

Според него помощта ще замени сегашните добавки за интеграция.

„Подкрепата за тези хора – сумарно, която ще получават като социална инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното обществено осигуряване, и тази месечна финансова помощ да е 100 процента от линията на бедност. Като допълнително те получават и добавка за чужда помощ, допълнително имат право и на така наречената „асистентска услуга““, поясни министърът.

По думите му  сега от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лева.
От тях за инвалидни пенсии се изплащат 1.7 милиарда лева.

„Въпросът е, че трябва кабинетът да има убеждението, че по този начин не решава съществените проблеми на хората с увреждания, защото не бива да се получава това, както стана, след като се увеличи финансовата подкрепа за семействата на деца с увреждания, за което се даде една немалка сума, а се оказа, че проблемите не са решени и майките излязоха на протест“, обясни Бисер Петков.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ