Извънредна среща, ген. Мутафчийски привикан спешно при Борисов

Генерал-майор Венцислав Мутафчийски

90 са новите случаи на коронавирус в България, съобщи ген. проф. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг днес. От тях в болница са 21.

Общо 1171 са заболелите в страната, увеличението е с 8,3%.

Имаме 10 нови случая със заразени деца. Медиците са 129 случая вече, 11% от всички заразени, 34 са новите случаи. 193 души са излекувани.

Починалите са 52. Починали за денонощието са мъж на 72 години и жена на 85 години.

Запознати разкриват, че ще има срещу между ген. Мутафчийски и Бойко Борисов в следващите часове заради този бум на случаите. 

Има ръст в новозаразените, както се наблюдава и по света, каза Мутафчийски. Всички гледаха мачовете в Беларус, там се отричаше, че има вирус, там са над 8000 заразените. В Швеция вече са над 16 000. В Белгия също имаше колебания в мерките, отдавна държат първенството в смъртните случаи.

Тестовете са над 1000 за денонощието. Тези огнища, които изследваме, там са големите новозаразени групи. Всички останали случайни тестове повечето са отрицателни – на 200 тествани намираме 1.

Винаги сме казвали, че около 5-6 дена ще има ръст на заболелите, продължаваме да го твърдим.

„Заразените деца не са хоспитализирани и са в леко състояние, грипоподобна симптоматика. Дете над 30 дни не може да изчисти вируса. Протича леко, но с продължително заразоносителство“, добави той.

„Възможно е жена да е с второ заразяване“, каза д-р Ангел Кунчев.

Понякога изписаните в добро състояние се влошават, добави Мутафчийски.

„С тревога наблюдаваме какво се случва по празниците, притеснени сме от предстоящите 1 и 6 май“, каза той.

„1 медик от Осма поликлиника в София е с коронавирус, днес се чакат резултатите на колегите му“, каза директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

„Ежедневно информираме правителството за ситуацията в България, вижда се че тя ескалира“, отговори той на въпрос дали ще се предлага разхлабване на мерките.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ