Поправката „Домусчиев“ разклати властта

кирил домусчиев

И вторият опит на бизнесмена Кирил Домусчиев да си спести плащането на неустойка за неизпълнение на приватизационния договор за Параходство „Български морски флот“ (БМФ) в размер на над 55 млн. лв. удари на камък. Президентът Румен Радев наложи вето на двата текста от приетите миналата седмица промени в Закона за приватизацията, според които не могат да бъдат вменени на купувача задълженията по приватизационните договори за повече от пет години, което важеше и за вече сключени сделки. След силната обществена реакция управляващите бяха принудени да подкрепят ветото. Освен Домусчиев очевидна полза от промяната щяха да имат и всички приватизатори, чийто срок на задължения още не е изтекъл и имат неизпълнени ангажименти по приватизационните си договори.

Засечка в сценария

Гласуването на откровено лобистките текстове замалко не взриви управляващата коалиция и предизвика сериозно сътресение в редиците на мнозинството на няколко нива, защото всички партии без НФСБ на Валери Симеонов бяха включени в предварително подготвения сценарий – промените трябваше да минат тихомълком, без дебати и без дори голяма част от депутатите да са наясно какво точно гласуват. В този сценарий на двама депутати от „Атака“ и ВМРО беше отредено да внесат двете взаимосвързани предложения, като по думите на единия той изобщо не е знаел за предложението на другия. И двете предложения са внесени по молба на лидера на „Атака“ и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров. Депутатите от ГЕРБ пък разбраха, че трябва да подкрепят поправките в пленарната зала, след като колегата им Данаил Кирилов предложи редакционната поправка, която свърза двете предложения, и единствен се изказа в тяхна подкрепа.
Предишния ден по време на заседание на парламентарната група нагласата е била да гласуват „против“, още повече когато станало ясно, че единият от вносителите – Емил Димитров-Ревизоро, си е оттеглил предложението. Според депутати от ГЕРБ преобръщането станало след телефонно обаждане „отгоре“. Очевидно в заверата са били и ДПС и „Воля“, защото с техните гласове поправките бяха одобрени. Впечатление направи и малкият брой депутати от БСП в залата – 22-ма от общо 79. Този сценарий можеше да мине безпроблемно, ако вицепремиерът Валери Симеонов не го беше осветил.

ГЕРБ се оказа в патова ситуация

Ветото на президента Радев всъщност постави ГЕРБ в патова ситуация. Те трябваше да избират между това да преглътнат връщането от държавния глава на поправките за повторно гласуване или да понесат щетите от практическото признание в лобизъм в полза на шепа едри бизнесмени, ако се опитат отново да го прокарат.
От тези две възможности ГЕРБ избра първата, давайки по този начин възможност на Радев да запише червена точка в своя полза. (Това е първото вето на президента от общо осем, което минава в парламента.) От ГЕРБ се заеха да минимизират пораженията от неуспешния опит да прокарат лобистката поправка. Първо Данаил Кирилов се оправда, че по време на гласуването в пленарната зала е видял несъответствия в текстовете и затова е предложил редакционната поправка. Цветан Цветанов пък заяви, че ГЕРБ не са внесли текстовете, и определи обвиненията в лобизъм като „спекулация“. В кризисния PR се включи и премиерът Борисов. Преди заседанието на правителството в сряда той припомни, че кабинетът е отпуснал 2.4 млн. лв. за държавната такса по съдебното дело за отмяната на спечеленото от Домусчиев арбитражно дело за промяна на приватизационния договор за БМФ, което впоследствие беше отменено от ВКС. „Ако целта е била да бъде пазен конкретен бизнесмен, нямаше да се отделят тези средства, за да бъдат заведени тези дела“, заяви той.

Циркът на Волен

Ако ГЕРБ бяха доста предпазливи в опита си да прехвърлят проблема на коалиционните си партньори, реакцията на Волен Сидеров, който не успя да осребри присъствието си в управляващото мнозинство и с правителствен пост, се превърна в цирк. Сидеров първо остро нападна Валери Симеонов в сутрешния блок на „Нова тв“ в сряда, като го нарече „изнудвач“ и „лобист на Цеко“ заради наложената от вицепремиера промяна на плана за управление на Пирин в полза на концесионера „Юлен“, зад което стои банкерът Цеко Минев. По повод коментара на Симеонов от миналата седмица, че приемането на поправките за приватизацията е като „спасяването на редник Киро“, визирайки Домусчиев, лидерът на „Атака“ излезе с контракоментар: „Не знам кой е редник Киро, но много добре си спомням операцията по спасяването на редник Цеко.“

След това лидерът на „Атака“ се появи на заседанието на Министерския съвет, като демонстративно разговаря с министъра на туризма Николина Ангелкова, с която вицепремиерът Симеонов е в сериозен конфликт.

А на излизане пред журналисти обвини Симеонов, че „вреди на държавата“, и разкритикува друга негова инициатива – за ограничение на шума. „Предложих на МС да оттегли закона за шума, защото той нанася вреди на българския бизнес“, каза Сидеров. Накрая призова Симеонов да се извини на него, на Данаил Кирилов и на ГЕРБ за обвиненията в лобизъм. Заедно с това индиректно призна, че една от целите на предложените поправки в закона за приватизацията е амнистия на Домусчиев. „БМФ е компания, в която държавата има 30%. Ако отиде към несъстятелност, държавата ще загуби не 58 млн. лв., а 300 млн. лв.“, заяви Сидеров, защото толкова според него са активите, които отговарят на това държавно участие.

„Това, че някой нещо говори, влиза в някаква роля, излиза от роля – ние не сме режисьорите на това, други са режисьорите“, отговори зам.-председателят на НФСБ и депутат Валентин Касабов на нападките на Сидеров.

Разпадат ли се патриотите

Този най-тежък досега конфликт в редиците на „Обединени патриоти“ за пореден път постави въпроса колко още могат да издържат заедно лидерите на трите партии. След приемането на промените в закона за приватизацията вицепремиерът Симеонов не е правил публични изявления. Такива няма и другият партньор от коалицията – Красимир Каракачанов. Депутати от НФСБ твърдят, че миналия петък са разговаряли в парламента с Борисов. По думите им Борисов им е казал, че управляващата коалиция трябва да е стабилна, защото очаква през есента масови протести, организирани от БСП. Казал още и че за него не е вариант лидерът на „Воля“ Веселин Марешки да му стане официален коалиционен партньор, ако НФСБ напусне „Обединени патриоти“. От НФСБ му отговорили, че нямат намерение да напускат коалицията. За тях не е вариант и Симеонов да се върне в парламента, доколкото парламентарната група се оглавява от Волен Сидеров. От ГЕРБ обаче отричат да е имало такава среща.

На фона на явната война между Сидеров и Симеонов се възобновиха слуховете отпреди няколко месеца покрай предишни драми в „Обединени патриоти“, че четирима от общо осемте депутати от НФСБ няма да последват Симеонов, ако той реши да напусне мнозинството. Разположението на силите на трите партии в парламента е 8 депутати от НФСБ, 8 от „Атака“, които обаче ще намалеят с един, ако Симеонов се върне, и 11 на ВМРО. От НФСБ уверяват, че тези слухове не отговарят на истината. Казват и че нямат намерение да напускат коалицията с ВМРО и „Атака“ и ще спазват тактиката „който иска, да напуска „Обединени патриоти“, НФСБ остава“.

Спасяването на ГЕРБ и ДПС
Покрай поредния скандал във властта мнозина видяха прилики с Реформаторския блок от предишния парламент, а вицепремиера Симеонов – в ролята на бившия лидер на ДСБ Радан Кънев, който се държеше като опозиция, докато беше в управлението, и след бламирането на промените в конституцията напусна мнозинството. Очевидно и той намира прилики между ситуациите тогава и сега, защото написа във фейсбук: „ГЕРБ и Борисов са неспособни на конструктивно партньорство. Инстинктът да удушат най-близко стоящия не ги напуска и явно няма да ги напусне. Помните ли изявленията колко по-лесно се работи с „Обединени патриоти“, отколкото с Реформаторския блок? Вече звучат смешно… Първо им бях виновен аз, после целият РБ, после Валери, скоро и останалите. А през цялото време, вече 4 години, реалният партньор е ДПС.“
В случая в ролята на „удушвача“ е Волен Сидеров, който с нападките си срещу Симеонов удобно разми отговорността на ГЕРБ и ДПС – с чиито гласове основно беше приета лобистката поправка, като пренесе скандала в полето на „Обединени патриоти“, от които само един я подкрепи. И, изглежда, въпросът вече в тази игра е чии нерви ще се окажат по-слаби.
КАПИТАЛ


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ