Банско – универсалния курорт, Пирин – Малките Алпи

БАНСКО пързалка

Банско е универсален курорт, който се посещава еднакво и през зимата, и през топлите месеци. Средногодишно този планински курорт посреща към 500 000 туристи.

През различните сезони тук ще срещнете англичани, ирландци, германци, австрийци, французи, гърци, арменци, израелци, араби, туристи дори от далечната Австралия и САЩ и т.н.

При това броят на туристите расте с бързи темпове, за което влияние оказват и серията Световни зимни първенства, които се повеждат в курорта. Състезанията по ски и по сноуборд се предават по петте континента от многобройни медийни екипи, включително и от водещите спортни канали.

Така хората разбират не само за идеалните условия в Ски-комплекса, но и за предлаганите услуги в курорта, удобства, комфорт, отлична инфраструктура, което ги привлича за ски и сноуборд ваканция.

За последните две години увеличението на туристите е 15%, като броят на руснаците например се е увеличил с 45 на сто, на румънците – с 32 на сто, чувствително е нараснал и броят на гостите от Сърбия, Черна гора, Турция.

А след Световното по сноуборд през януари 2018, идват запитвания от Катар – няколко отбора се интересували от условията за тренировки  между април и юли.

Освен спортните фенове, тук идват и любители на различни музикално-сценични изкуства и стилове, защото Банско е и град на фестивалите: от атрактивните кукери до джаз, етно, балет, опера и т.н., с участието на световно известни изпълнители.

Повечето туристи обаче избират Банско за годишната си семейна почивка, съчетавайки я евентуално с някое събитие в града според вкусовете си. Тук може да се дойде самостоятелно чрез резервации по Интернет или в групи, организирани от туроператори в луксозните хотели.

Почивки тук организират различни международни фирми, сред които и най-мощната туроператорска компания в Европа – ТУИ, която има пътнически кораби, самолети, хотели като своеобразни градове – с ресторанти, магазини, всякакви услуги.

Разкошна природа, спорт, древна история и Исус като… космонавт

Неслучайно в Банско идват много туристи и през лятото – в топлите месеци тук има многобройни възможности за развлечения в планината.

Пирин е известна като „Малките Алпи“ и е с уникални маршрути сред гледки, спиращи дъха.

С алпийския си характер Пирин редува величествени върхове, над 160 красиви ледникови езера и езерни комплекси, водопади, шеметни пропасти, долини, котловини, равнинни части. Има и леки маршрути, и със средна трудност, и с повишена, включително за алпинисти.

Цялата Пирин планина сама по себе си е забележителност и не случайно тук има резерват под защитата на ЮНЕСКО. Наред с това има и феномени с общоевропейско и световно значение.

За пример може да се даде Байкушевата мура, която е на 7-8 километра над Банско и до която достъпът е улеснен. Тя е на над 1300 години и е едно от най-старите дървета по света. В района също така има множество лековити извори и традиционен СПА туризъм с модерни комплекси.

Предлагат се също така различни екстремни спортове в планината – скално катерене, каньонинг, рафтинг и каякинг, планинско колоездене и т.н. Много емоционална е конната езда в планината, а в курортът предлага и игрища за класическите спортове – волейбол, баскет, тенис, голф.

В Банско може да се проследи и удивителна хилядолетна история – голям тракийски град-крепост от около 2 хилядолетия преди новата ера, ранно християнски църкви, средновековна крепост, паметници на културата от по-ново време – общо над 170.

Сред тях има и със световно значение и под защитата на ЮНЕСКО, като например уникалната църква в Добърско. В 400-годишните й стенописи й има нетипично представяне на християнските символи, като например фреска с Исус като… космонавт!  Уникално е, че без реставрации стенописите са много добре запазени, въпреки че през ХІХ век турците са били превърнали църквата в баня.

БТАЗа нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ