ДеБъ, властта! Кметовете на Христо Иванов се юрнаха да продават софийски имоти, утре е денят Х

7 Dni Bulgaria28.04.2020
константин павлов

Пир по време на чума – районни кметове на Демократична България се юрнаха да продават имоти, да уреждат парцели и строителни планове.

Насред извънредното положение кметове на коалицията на Христо Иванов и Атанас Атанасов са бомбардирали Столичния общински съвет с доклади за т.нар. „разпоредителни сделки“. Това става ясно от обявения дневен ред на комисията по Финанси и бюджет, която трябва да заседава на 28-ми април.

Така например кметът на Лозенец Константин Павлов в два последователни доклада предлага да се продадат идеални части от общински парцел на членовете на една фамилия. Според доклада квадратен метър на улица „Бигла“ струва 630 лв. За сравнение към момента на оценката в района се продават терени на цени по 1000-1100 евро!

Прави впечатление, че двете поредни точки са свързани с едно семейство – заявителите са с еднакви фамилии. Не става ясно защо точно във време на извънредно положение кметът на Лозенец предлага продажба на идеални части от общински имоти. Както и не става ясно защо цените са толкова занижени. Очевидно в момента най-спешните и належащи за Лозенец въпроси са продажбата на части от общински имоти.

Друг представител на на Демократична България не остава по-назад. Кметът на район „Овча Купел“ – Ангел Стефанов също е внесъл четири доклада. По единият предложението му е общината да продаде 950 кв. м. парцел за 44,5 лв. на квадратен метър с аргумента, че собственика на построената там вилна сграда бил изразил желание за това. Идентичната е ситуацията и с друг доклад – отново около 900 кв.м. в с. Мало Бучино се предлагат за 32,6 лв. на квадратен метър. Мотивът пак е същият – собственикът на сградата (едноетажна постройка) пожелал да откупи и парцела.

В друг доклад Ангел Стефанов предлага общината да замени на частни собственици 150 кв. метра срещу техни части от имоти, предназначени за улици и озеленяване. Процедурата е по реда на „уреждане на сметки по регулация“. Обикновено тя се извършва, когато малка част от частен или общински имот влиза в улица или съседен имот. Преписката е започнала още при миналата администрация, но явно новият кмет бърза да я довърши точно по време на карантината. Останалите доклади са подобни.

Назад не остават и кметовете на Люлин, Надежда и Връбница, които също са внесли подобни доклади. Кметът на Нови Искър пък предлага чрез търг да бъде продаден общински имот за жилищно строителство в с. Доброславци.

Буди недоумение какво налага сега по време на криза, в ситуацията на извънредно положение районните кметове да предлагат извършването на разпоредителни сделки. Затова ли беше битката, ДеБъ – да продаваме имоти по време на чума!?


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ