ВМРО: Трябват крайни мерки срещу мародерите, които правят обири по време на пандемията!

ВМРО

Това заяви във свой пост във „Фейсбук“ народният представител от ВМРО Красимир Богданов. Поводът е обир на апартамента на лекарка от Козлодуй, която се бори на първа линия срещу КОВИД-19. Грабежът е станал по време на нейно дежурство.

Д-р Биляна Стояновска е лекар и общински съветник от ВМРО в Козлодуй. Това е нагъл акт и е показателен за всичко, за което ние от Организацията говорим от години. А и илюстрира доста от последиците, за избягване на които още преди седмици поискахме от коалиционните си партньори да бъдат приети определени мерки за старт на нормалното функциониране на икономиката. Гладът никога не е добър съветник и поради тази причина ние от ВМРО предложихме пакет от мерки, които да помогнат на пострадалите от кризата хора и фирми. Част от тях бяха приети, но и има такива, за които бяхме контрирани, че са недопустими.

Въпреки съпротивата днес ние виждаме, че те се въвеждат поетапно от Националния оперативен щаб. Такъв пример е отварянето на откритите части на заведенията за хранене при спазване на строги протоколи, разписани от експертите. Предложението от март месец за ваучери за почивка в България на всички осигурени лица, пенсионери и учащи се вече беше изговорено и по телевизионните ефири, дори и от министъра на туризма Николина Ангелкова. Припомняме, че именно наша беше и идеята за кредитна ваканция, за увеличаване на мярката от 60:40 на 80:20 за най-засегнатите сектори, за квоти българска продукция в хипермаркетите, за това пазарите да не бъдат затваряни, за помощ за родните земеделски производители и т.н.

Пълният пакет от мерки може да видите тук:

Мерки за облекчаване състоянието на кредитополучателите във връзка с извънредното положение:

1. Промяна в нормативната уредба, която предвижда падежите на вноските по кредитите от банките към домакинствата и фирмите от засегнатите сектори да бъдат отложени със срока на извънредното положение плюс един месец.

2. Отлагане на плащането на кредити без лихви за останалите без работа граждани във времето на извънредно положение плюс един месец към банки, фирми за бързи кредити и агенции за събиране на вземания.

Със средствата, с които ще бъде увеличен капиталът на ББР, да се гарантират отложените вноски към банките за кредитите на предприятия и домакинства. Възможно е необходимите средства за това да са повече от предвидените до момента 500 млн. лв. Източникът на допълнителните средства може да бъде заем от международните пазари или заем за подкрепа на платежния баланс.

Прилагане мерки от страна на БНБ:

1. Надзорна гъвкавост по отношение на необслужваните кредити, за да се усвоят ползите от държавни гаранции и евентуални мораториуми (ако има такива). Дори и да има забавени плащания, за определен период те да не се броят за такива, ако са част от гарантиран портфейл от ББР. Например просрочени кредити, необслужвани 90 дни, в момента се обявяват за просрочени и банките са длъжни да провизират съответните суми. Същевременно кредитополучателите влизат в Централния кредитен регистър като некоректни платци и това им блокира по-нататъшно взимане на банков кредит. Срокът да се увеличи от 90 на 180 дни.

2. Оценките на кредитоспособността на получателите на кредит да е базирана върху информация за дългосрочното им състояние до сега (на базата на минала информация) и да не се дава прекалено голяма тежест на текущите неблагоприятни обстоятелства.

3. Да не се прилагат съществуващи препоръки (ако има такива), които изискват намаляване на дела на необслужваните кредити.

Икономически мерки:

1. Да се гарантира запазването на икономическа активност и паричен оборот в ситуацията на настоящия стрес. Да се ускорят плащания от страна на държавата. Да не се бави възстановяването на ДДС.

2. Незабавно изплащане на всички просрочени задължения на държавата към фирми и физически лица.

3. Да се пристъпи към поетапно подпомагане на най-засегнатите на базата на получената информация, за да не се допусне отпадането им от икономическия живот на страната, тяхната маргинализация и избухване на социално напрежение.

4. В подкрепа на туризма осигуряване на безплатен ваучер по оперативните програми или от финансовата помощ на ЕС на всеки български гражданин на стойност 100 лв. за ползване на туристически услуги в страната до края на 2020 г. Ваучерът да може да се ползва в хотел или туристическа агенция.

5. Подпомагане на чрез предоставяне на безлихвени кредити микро- и малки предприятия, включително осигуряващи семейна заетост в браншове като туризъм, ресторантьорство, транспорт и др.

Данъчни мерки:

1. Отлагане на плащането на данъци и осигуровки за времето на извънредното положение плюс един месец за компаниите, които са засегнати най-силно – ресторанти, заведения, хотели, туроператори, магазини в търговски центрове, транспорт, театри, кина и др.

2. За самонаетите лица и едноличните търговци всички данъчни задължения да се отложат за времето на действия за извънредното положение плюс един месец.

3. Правителството да приеме пакет от допълнителни стимули за инвеститорите, български и чуждестранни, които решат да направят вложения в страната след извънредното положение.

Всъщност ние предложихме и това елитните спортисти да бъдат допуснати до индивидуални тренировки. Това го направи вчера нашият депутат Мария Цветкова. Днес виждаме, че и за това сме били чути и се радваме да го разберем.

Но тези стъпки, нека не се заблуждаваме, няма да спрат вълната от мародерства, на която жертва стана лекар, наш общински съветник. Днес е тя – утре може да всеки честен български гражданин.

В извънредно положение сме. Такива престъпления би трябвало да се разследват и гледат от съда в спешен порядък, именно като най-тежкото престъпление по съответния състав на Наказателния кодекс.

Ето какво написа врачанският депутат от ВМРО Красимир Богданов във „Фейсбук“:

Д-р Биляна Стояновска е лекар и общински съветник от ВМРО в Козлодуй. Тя е на първа линия в борбата с COVID-19. Докато отсъства от вкъщи, жертвайки живота си в лечението на болните, наглеците посягат на имуществото ѝ. Понякога си мисля, че при разкриването на извършителите на такива престъпления трябва да се вземат крайни решения. В случая изискваме сурови наказания срещу мародерите, които правят обири по време на пандемията!

Богданов ще пусне и нарочен сигнал до директора на ОДП на МВР – Враца.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ