Паника! Откриха трупове на овце в русенско село! Има ли зараза?!

Овце

Трупове на овце са били открити край водоем до русенското село Караманово.

Собственикът им ги заровил без да уведоми никого за това. Случаят предизвика проверки на Агенцията по безопасност на храните, Регионалната инспекция по околната среда и водите, Басейнова дирекция и Здравната инспекция. Институциите настояват умрелите животни да бъдат преместени.

Преди 20-ина дни Димитър Анчев изпуснал част от стадото си в неожъната нива край Караманово, където овцете се напасли със зелено жито. Още на следващия ден обаче 46 от тях умрели.

В суматохата Анчев заровил десетина в дерето до селото, а другата част успял да запази. Жители на Караманово обаче се опасяват от пламване на зараза, предава БНТ. Кметът на селото Бисер Блажев обаче гарантира, че няма място за притеснение и че е взел необходимите мерки.

„Според мен няма опасност. Водата тече извън селото 3-4 км, влива се в река Студена. Около животните, където са заровени, съм нахвърлял специални хапчета, които са със забавено действие и постоянно се дезинфекцира водата, която е отстрани“, заяви Бисер Блажев, кмет на село Караманово.

Няколко институции вече проверяват случая, като са констатирани редица нарушения, но най-обезпокояващ е фактът, че животните са изхвърлени на нерегламентирано място.

Д-р Георги Дяков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Русе пък каза:
„Бил е съставен акт на г-н Анчев по Закона за ветеринарномедицинската дейност за извършените нарушения“.

Собственикът на умрелите животни има срок до 2 седмици да ги изрови и да осигури превозването им до екарисаж, където те да бъдат изгорени.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ