Почина любим бански кмет и дядо на депутат от ГЕРБ

7 Dni Bulgaria08.05.2020
банско

Бившият кмет на Банско Александър Мацурев е починал днес, съобщиха в социалните мрежи негови приятели и съграждани. „Без този човек, кметувал дълги години, Банско никога нямаше да е същото.Той промени града и живя с неговия ритъм до последните си дни. Животът ме сближили с него на края на неговия живот и всяка наша среща ме изумяваше с неговата огромна обич и грижа за града. Сънуваше мечтите си за Банско и живееше с неговото бъдеще. Лек път нагоре, чичо Сашо. Знам че ще те запомнят и ще оценят твоя принос, нищо че ти не го вярваше“, написа Зорка Тумбакиева, която е секретар на Съюза на туристическия бизнес в курортния град.

Александър Мацурев е бил кмет на община Банско за периода 1976-1990 г. Янка Рускова и Димитър Русков, който пък му е бил заместник, написаха прочувствени думи за бившия градоначалник:
„Той беше един широко скроен човек, с мечта да превърне Банско в международен спортно-туристически и културен център. И тази негова мечта се сбъдна.

По негово време бяха изградени редица обществени сгради като автогарата, жилищните блокове, старинния квартал и неговото благоустрояване, изграждането на музейното дело, сградата на СПТУ по Селско стопанство и редица други обекти.

Най-голямото му желание, което се реализира през 1988-1989 г. беше изграждането на централната градска част: подземни комуникации, топлофикация, довеждащ водопровод за напояване и самото изграждане на пешеходното ларго, домът на изкуствата, читалището и впоследствие неговата префасадация, квартал 25. Товс беше един живот посветен на гр. Банско и общината. Изразяваме нашите съболезнования на Маргарита, Ваньо и всички близки и роднини.“

Бившият кмет е дядо на депутата от Банско, който носи и неговото име Александър Мацурев.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ