Министър на Бойко Борисов съсипа Левски: Няма как да дадем кредит на клуба ви!

7 Dni Bulgaria08.05.2020
левски

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че не намира механизми, според които държавата да кредитира или финансира професионалните футболни клубове. С това той на практика подпечатва смъртната присъда на Левски. Неговият началник Бойко Борисов обеща на феновете, че клубът им ще получи кредит, ако си смени собствеността.

„Аз не съм достатъчно добре запознат с последните развития около клуба Левски. Със сигурност организацията на футболните клубове като търговски дружества през всичките години е било предизвикателство, защото това е един сравнително скъп спорт. Спортистите и тези, които ръководят футбола са с доста високи заплати. Разходът за издръжка на един футболен клуб е доста висок. Много са малко клубовете, които успяват да поддържат добро финансово състояние и да нямат задължения към бюджета.

Не случайно търговското дружество ЦСКА АД е в несъстоятелност заради огромните задължения, които бе формирало към различни длъжници. Не малка част бе към НАП. Да кредитираме едно търговско дружество не знам до колко е съвместимо с правилата за държавните помощи и е деликатна темата държавата да осигурява подобен тип помощ на търговски дружества, в случая на футболни клубове.

Футболните хора могат да се съберат и да се реши друг вид устройство на функционирането на футболните клубове, а не като търговски дружества. Не намирам механизъм днес директно българската държава от данъци да кредитира или да финансира професионалните футболни клубове“, заяви Горанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ