Доцент Кунчев заплаши: Връщаме старите мерки! Само да се случи това

Ангел Кунчев

Ако достигнем 100 човека в рамките на три дни, отново ще се затегнат мерките. Това потвърди главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Той каза, че седмицата 20-26 април е била с най-високи стойности само че е много рано да се правят генерални изводи и в много голяма степен е в наши ръце какво ще допуснем да стане. Много внимателно се следи ходът и реагират съгласно епидемичната ситуация.

Един ден крие рискове от много случайни неща – ако попаднем на огнище с много заразени или пък изведнъж се увеличи броят на изследванията, то веднага ще скочи броят. В епидемиологията ние предпочитаме да работим със седмична основа, но за нашите оперативни цели – 3 дни над 100 души е сигнал, че тенденцията е променена и сигнал да върнем някои от мерките, категоричен е доц. Кунчев.

Той допълни, че зависи дали нарастването е дифузно в цялата страна, или се открива едно определено огнище, което ако бъдат взети навреме мерките, ще бъде блокирано и потушено. Също така много зависи от това кой боледува, къде, дали са рискови групи, дали са на място, което позволява взимането на строги мерки.

Според Кунчев промяната в законодателството не променя начина на действие и сега, защото в края на краищата оценката на епидемиологичната ситуация се прави в Министерството на здравеопазването и досега мерките са били разпореждани със заповед на министъра. „Така че тук се търси най-точната от конституционна гледна точка решение“.

Избягваме от термина извънредно положение – той е предвиден за катастрофи, за военно положение, епидемиите не са нещо изключено. С епидемии от грип се срещаме всяка година, за съжаление, случва се да имаме епидемични ситуации с други заболявания в България – с хепатит А, СПИН, морбили, допълни здравният инспектор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ