Иван Костов с плашеща версия за втората вълна коронавирус: Не смеем да спрем ромите!

7 Dni Bulgaria09.05.2020
Иван Костов

Бвшият премиер Иван Костов коментира пред Дойче веле ситуацията с епидемията от коронавируса у нас и последствията за бизнеса.

22-23 страни в Европа преминаха пика на активните случаи на коронавируса. За тези страни не съществува риск от претоварване на здравните системи. В тях намалява и коефициентът на репродукция, т.е. рискът за предаване на заболяването. Но в България не е така. ЕС вече ни предупреди, но то се вижда и с просто око. У нас заразените продължават да растат експоненциално. Успокояващо е все пак, че не расте броят на хората, които се нуждаят от интензивно лечение. В България се увеличават случаите на хора, които влизат в болниците, но това е въпрос на политика. Често пъти ги приемат, защото се счита, че са критични поради възраст или съпътстващи заболявания.

Не мога да отговоря на въпроса дали мерките на правителството са правилни. Ще ви обясня защо. Знае се, че испанският грип идва на две вълни: първо през зимно-пролетните месеци, а после избухва отново през есента, на много места дори с по-голяма сила.

Всичко зависи от това какво ще покаже втората вълна. Още повече че  в България още не е ясно кога ще стигнем до билото, кога ще спрем нарастването на активните случаи.

Ако първата вълна на заразата е ниска, втората може да се окаже много по-висока.

Седем години съм се занимавал само с управление на рискове и кризи и подходът ми е съобразно международния стандарт. Изисква първо да изчислим дали е овладяна кризата. Овладяна ли е здравната криза в България? Не е. Овладяна ли е икономическата? Още по-малко. Кога ще се овладеят тези кризи? Не може да се каже, защото не е ясно как ще подейства разхлабването на мерките. Може ли да се управляват рисковете така, както си представя българският НОЩ? Ще влизат директно в огнищата на заразата, в гетата и контингентите, ще наблюдават рисковите групи, хората на първа линия и т.н. и ще потискат заразата. Само дето не могат да го направят като в Южна Корея. Много далече сме от тях. Южна Корея овладя нарастването на активните случаи само за 28 дни, а ние в България сме вече 50-и ден. Как се прилага тази стратегия с толкова слаби институции като нашите?

Кризата удря с различна сила различни съставки на българското общество. Както се вижда, тя се разразява в гетата – и това трябва да се съобрази и да се намери противодействие.

Част от болните деца и изобщо от заразените са от гетата, може би общо са някъде над 60%

Когато това се оказва в Швеция, веднага се прави следващата стъпка: как да бъде възпряна кризата сред тези малцинства. А ние тук не смеем дори да си поставим този въпрос. Ние ги изолираме. Слагаме им КПП-та, те пробиват стените и пак излизат. Всичко това не говори за бъдеща интеграция на българското общество. Напротив! Ако се допусне една част от него, едни общности да пострадат тежко и едновременно с това се допусне тези общности да са недисциплинирани, да не спазват законите, да не спазват мерките за противодействие – на каква основа ще се интегрира българското общество? Това се питам аз и не намирам отговор. За тях трябват специални грижи, специална политика, специална активност.

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ