Как козата на баба Дора изяде битата баба Митка

георги банов

ЕДНА коза срещу една баба. И тотална загуба за човека. Покрай стадото на баба Дора, която стигна дори до фалшивите новини. Цяла България тръпнеше за новини от стадото. В същото време една баба в монтанското село Септемврийци кротко се възстановяваше от раните си. Тя бе пребита от трима. Двама от тях – на 11 и 13 години. Брат и сестра. На бас на 10 000 евро, че никой няма да си спомни името на тази 82-годишна женица. Митка. Просто, българско име. Но за нея нямаше драми във фейсбук. Никой не направи барикада около къщата в селото. Един не се появи пред полицейското в Монтана да обяви, че ще стои там, докато биячите не получат заслуженото наказание.

Всички бяха в Болярово при Дора. Че искали да евтаназират козичката, която била чумава. Абе, в другия случай опитаха да евтаназират човек!

Искаме да живеем в нормална държава. Ами при нормалните баба Митка винаги ще струва повече от козата на баба Дора. Точка.

Но при баба Митка не отиде никой. Ни президент, ни лидер на БСП, нищо, че регионът е лоялен към “червените” на избори. Никой не се снима с нея, не показа съчувствие. Какво толкова – бита бабичка. От хлапета. Един репортаж и седем реда. Стига ѝ толкова.

Защото баба Митка не носи политически дивиденти. Няма как да докараш селото да протестира на жълтите павета. Баба Митка няма да ти донесе това.

Друго си е да застанеш и да браниш поминъка на хората. Нищо, че в първия ден един мъж крещеше, че има 500 000 лева дългове към банката и сега му унищожават стадото. За половин милион кравите трябва да спят в 4-звезден хотел. Такива по фермите не видяхме.

Някак между капките минаха фактите, че половината стада не били регистрирани, или с прости думи – са в сивия сектор. И става дума за субсидии, които си взел, без да имаш животни. Или пък си с доста по-малко от тези, които си обявил и за които прибираш пари за тях.

В нормална държава, в която всички искаме да живеем, тези, които не дадат втори проби от животните си, щяха да лежат в затвора. Защото така е в нормалните държави.

Тези пък, които написаха, че Странджа се обезлюдява, за да се настанят мигранти, отдавна щяха да боядисват пейки в парка и да събират окосената трева. До месец общественополезен труд.
Така е в нормалните държави, повярвайте. Бил съм там и съм го видял с очите си.

Но за цялата ситуация си имат вина и управляващите. Защото тя показа на всеки с тясна обувка, че може да му я смени, за да не бъде обвинена държавата, че е зла към своите поданици.

Полицаите протестираха, вдигнаха им парите и отново изчезнаха от кръстовищата.
Както написа неотдавна един приятел, за 40 минути минаха 40 метра от районното до неговия блок. Преди месец ни отне около 3 часа да се пусне жалба за музикален тормоз от роми, направихме го и чакаме районният инспектор да се обади. Разбираме, че е сезон на отпуските, ама поне да са оставили един човек да работи. Ей така, на новата заплата.

Бойко Борисов бе оплют до девето коляно, че отишъл на посещение в Украйна по време на финала на Шампионската лига. Сега всички медии въздишат и се кланят на Виктор Орбан, че се вдигнал на мач на любимия отбор в Разград. Ей така, с частен самолет, и то на олигарх. Кое е нормалното?

Чуждопоклонничеството е в душата на българина. Наравно с хейта, който струи от всяка медия. Точно заради това тук се кара по един начин, а озовеш ли се отвъд Калотина, ставаш най-дисциплинираният шофьор. И ще се удушиш с колана. И фаса ще хвърлиш в кошчето.
Защото там, в нормалните държави, баба Миткаще е много по-важна от козата на баба Дора. Да са живи и здрави и двете.

ГЕОРГИ БАНОВ

24 ЧАСА


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ