Христо Иванов: Бойко Борисов хвърля пари през прозореца, за да си купи време

христо иванов

Кризата в управляващата коалиция е в това, че „патриотите нещо не могат да се разделят“, а че България не прави реформи, коментира съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в неделя пред БНР.

Според него пред страната ни има три сценария. Първият бил този на „симпатичния човек от вечната чакалня Бойко Борисов“. Вторият е на лидера на БСП Корнелия Нинова за завой на изток във външната политика. Третият е на „Демократична България“.

Христо Иванов изтъкна, че сериозни структурни проблеми в България се превърнаха в още една бариера между нас и ядрото на ЕС.

„Управляващите искаха да се закичат с успеха за влизане в чакалнята на еврозоната като кулминация на своето председателство. Само че ни казаха „Не става“ и създадоха за нас един много дълъг коридор от две последователни чакални преди чакалнята на еврозоната, специално за нас. Поставиха ни нов пакет от условия и ни припомниха старите. Припомниха ни съдебната реформа, която е проблем вече не само в областта на мониторинга, не само за Шенген, но и по отношение на еврозоната. Припомниха ни ненаправените реформи в службата за сигурност и извадиха на бял свят необходимостта да си изчистим „гнилите ябълки“ в банковата система, в застраховането и в пенсионното дело. Целият този обем от реформи, които не се правят и които дестабилизират по невидимите механизми на българската скрита държава управлението, са една преграда между нас и ядрото на ЕС“, изтъкна Христо Иванов.

„Борисов е симпатичният човек от вечната чакалня“, а Корнелия Нинова като „лошото дете, което се опитва да изкара България колкото може в по-източната периферия на ЕС“, коментира Иванов и допълни, че нито едно от двете не ни върши работа.

„Докато Борисов се опитва да се закрепи през тези повърхностни кризи, които говорят за тази по-дълбока структурна криза в България на ненаправените реформи, Корнелия Нинова направи своята оферта за това тя да стане пазител на статуквото. Борисов е пазителят на статуквото, който е назначен от невидимата скрита държава в България, но не се справя добре, налага му се буквално да хвърля пари през прозореца, за да си купи време. Виждаме го през цялата тази вакханалия от лобистки решения“, каза Христо Иванов.

Той смята за срамно това, че президентът не наложи вето на Закона за горивата и припомни, че „Демократична България“ е излязла с критични аргументи както срещу този закон, така и срещу останалите лобистки проекти на управляващите.

Според Иванов големият политически въпрос е „има ли политическа сила, която да работи за това България много бързо да се придвижи към ядрото на ЕС, защото вратите се затварят“.

Той смята, че управляващите пропускат пореден огромен шанс за реформи: „Покривът се поправя, когато е хубаво времето, не когато започне да вали. Те профукаха това време. Аз се съмнявам, че в следващия период ще могат дори да правят имитация. Влизаме в период, в който в рамките на година – година и половина ще бъде преразпределена много голям обем власт – освен европейските и местни избори, имаме смяна на главен прокурор, имаме нови попълнения в КС, всичко това ще доведе до нови размествания по върховете на съдебната власт като цяло, ще трябва да се разместват пластове във финансовия и банковия сектор и т.н. Всичко това ще се случи в следващите няколко месеца и ще бъде в режим на оцеляване“.

Христо Иванов изрази разочарованието си от решението на Конституционния съд, който обяви, че Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, станала известна като Истанбулската конвенция, противоречи на българската Конституция, защото размива границите между двата пола.
Той напомни, че срещу документа избухна истеричната и популистка кампания, „която свърши с политическо решение, което имаше за цел да спаси Бойко Борисов от това, че той се оказа в една тема, която абсолютно надскача неговите възможности и на неговия екип“.

„Решението и като политическо решение е вредно и лошо. Какво правим, когато ЕС се присъедини към тази конвенция, как ще се справим с тази ситуация, която създаде Конституционният съд?“, запита Христо Иванов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ