Красимир Каракачанов: Търпението ни се изчерпва!

красимир каракачанов

Югославският номер с въртене на задни части и вдигната поличка този път няма да мине, така Северна Македония няма да влезе в ЕС, закани се вицепремиерът и лидер на ВМРО.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов предупреди Северна Македония, че засилващият се езиков спор ще струва на югозападните ни съседи евентуалното им присъединяване към Европейския съюз. Причина за гневната реакция по време на участието му на живо в Студио Dir стана блокираната работа на съвместната комисия по историческите и образователни въпроси, в резултат на което Скопие отказва да приеме, че страната използва писмено-регионална норма на българския език. Според лидера на ВМРО това е нарушение на спогодбите от договора за добросъседство.

Един договор е двустранен. Затова България заложи механизъм, по който да има диалог – тази междуведомствена, междудържавна комисия, която да изчисти историческите проблеми. Нашите колеги в Македония много добре знаеха, че ако не постигнем споразумение или съгласие по този въпрос, няма как да продължават да вървят към Европейския съюз. И те го знаят от първия Божи ден, в който подписахме договора. Те не са били на тъмно. Въпросът сега е следният – или ние за пореден път ще се направим, че не разбираме как ни правят на будали, или те ще разберат, че търпението на българската дипломация и политика е отдавна изчерпано, че компромисите са свършили отдавна, каза Красимир Каракачанов.

Той обърна внимание, че българската страна прави не само компромиси, а жестове на добра воля. За пример даде това, че „още от първия ден на съществуването на тази държава България беше първата, която призна независимостта на Македония“. Каракачанов припомни също, че по време на премиерския си мандат Димитър Попов е човекът, който предотврати конфликта в Северна Македония на среща с гръцкия и сръбския си колега Мицотакис и Милошевич.

Тогава беше заявено, че ако се стигне до подобен конфликт, който сърбите организираха в Хърватско и Словения, България няма как да остане неутрална поради простата причина, че една трета от населението е свързано кръвно с Македония. Както виждате, Македония остана единствената държава, в която нямаше военен конфликт при разпадането на Югославия. Той дойде малко по-късно от вътрешни междуетнически противоречия с албанците. България беше първата държава, която през 1991 г. даде безвъзмездна финансова помощ – 10 милиона долара. А тогава у нас имаше опашки за кисело и прясно мляко. Това, което направиха тогавашните български политици, защото по това време съм бил млад, е жест на добра воля. При конфликта през 1999/2000 г. с албанците България подари на Македония 150 танка, които страната ни можеше да продаде или да нареже на скрап – да изкара някой лев, но тя ги подари плюс допълнително въоръжение. Подкрепяли сме ги многократно, включително и за НАТО – подкрепата беше под условие, каза Каракачанов.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО е категоричен, че търпението на България се изчерпа и добави, че няколко пъти е казвал това и на министър-председателя Зоран Заев, и на външния министър Никола Димитров – „чийто баща е един добър българин – познавам го лично и съм му ходил на гости, когато Никола Димитров беше малко момченце. Казвам съм им го на всички – и на колегата ми министър на отбраната, и на този на вътрешните работи Спасовски, който в момента е служебен министър-председател“.

Каракачанов цитира думите си към северномакедонските колеги:

Разберете, номерът няма да мине. Ако мислите, че ние сме готови на сделка във варианта, който Вие си го представяте – между Вашите научни измислици и лъжи, които натрапвате десетилетия, и историческите факти, на които ние държим, ще направим нещо средно, един карашик… е, това няма да стане! Или историята е такава, каквато е, или – няма да стане. Недейте да мислите, че някой ще ни притиска, ние ще се уплашим и ще клекнем. Вие сте свикнали с тези югославски номера пред Белград – въртите задните части, вдигате поличката или пък другия път ще се направите на разсърдени и там номерът минава. Това време свърши, няма как да стане!

Каракачанов подчерта, че ако България е сред 2-3 държави, които държат Северна Македония да влезе в Европейския съюз, има поне още толкова, които въобще не желаят разширение. Като пример той даде Франция, Ирландия и Холандия, в които дори преговорите на Скопие с ЕК да приключат положително, трябва да проведат референдуми за ратифициране:

Кога във Франция ще гласуват? Казах им: „Бъдете така добри да седнем и се дръжте като нормални хора. Стига с вашите сърбомански номера. Няма да мине този път. Не защото аз съм в това правителство, то няма да мине при никое правителство. Видяхте, че БСП бяха по-крайни от ВМРО, макар че те вкарваха известна доза популизъм и политически опортюнизъм, но след като са го казали веднъж, как ще си преглътнат мнението? Няма кой да ви клекне“. Не ме разбраха. Има винаги два начина – лесен и труден. Те винаги избират трудния. Ами ще го разберат по трудния начин. Ще разберат още, че докато се карат с най-близките хора в света – защото ние сме един народ в две държави, може би след 15-20 години ще дойде въпросът, когато те самите ще се борят за малцинствени права в собствената си държава, защото албанците ще станат мнозинство. Но това е друга тема.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ