Извънредно, Румен Радев със спешен призив

Румен Радев

Президентът похвали правителството за бързото въвеждане на дистанционното образование

Поиска нов тип управление, което да изключва интимната близост между изпълнителната власт и едрия бизнес, който дебелее от крупни обществени поръчки

Решителни реформи, включително такава в данъчната политика, поиска президентът Румен Радев в края на кръглата маса за социалните и икономически измерения на кризата с коронавируса, организирана от него в Дом 2 на резиденция „Бояна“.

Радев се съгласи с изразените от социолози, експерти и икономисти по време на дискусията мнения, че на този етап е рано за оценки. Но изрази надежда, че властта ще се вслуша в техните експертни мнения, защото „всички трябва да помагаме на правителството“.

Социалните и икономически аспекти на тази криза ще се разгръщат още, но личи ясно различният подход на България спрямо този на редица европейски държави по отношение на прилаганите мерки, коментира Радев.

Кризата засили и фокуса върху управленските приоритети и ценности. Бяха представени редица констатации защо има финансови средства в големи размери, но те не стигат до хората, каза държавният глава. И обясни, че това е проблем, заложен още отпреди кризата. Затова трябвало изпълнителната власт да постигне баланс на приоритетите между инвестиции в инфраструктура и човешкия капитал, защото сега, в момент на криза, парите не можело да достигнат до най-засегнатите и най-слабите.

Все още не сме намерили баланса между здравни, социални и икономически мерки. Защото от началото се тръгна със строги ограничения, а се каза за другото, че ще почакаме, за да не се счупи бюджета на държавата. Но има хора, които не могат да чакат, защото нямат резерви, критикува Радев. И предупреди, че това забавяне се отразявасега, затова трябва да се побърза с мерките.

Трябват и нови мерки, защото ще продължават да растат безработицата и фалитите, а оттам кризата може лесно да прерастне в политическа, предупреди държавният глава.

Големият въпрос е накъде ще се движим оттук-нататък, а това зависи от общата ни амбиция като нация – дали си поставяме за цел просто да се върнем към живота и параметрите отпреди кризата или си поставяме и друга цел – за социално-икономическо възраждане, коментира държавният глава. Като обясни, че второто означава по-добри условия за бизнес, по-високо качество на обществените услуги, по-широко включване на гражданите в управленските процеси на държавата.

Трябва като общество да решим към какво ще се стремим, като тук не говорим за икономически параметри, а за обществен договор. При втория вариант да излезем много по-добри, по-силни и по-проспериращи, да намерим мястото си в Европа, обясни Радев.

Тази криза показа, че ние заслужаваме един много по-добър живов. Когато обществото се обедини около обща цел и има солидарност и единство, доказахме, че можем, каза още президентът.

Сега е време да се правят решителни реформи, отлагани от много време, призова той. И обясни, че на кризата трябва да се гледа в нейния континиум, да се върнем по-назад, защото сега „ще започнат сладките оправдания за това, че сме били в невероятен растеж, но е дошла кризата“.

Трябва да правим реформи, да се борим за предсказуема и ясна нормативна база, да се борим за намаляване на административната тежест, каза Радев.

Той поздрави правителството за въвеждането на дистанционното обучение. Показаха, че могат бързо да направят електронно дистанционно обучуние. Да,с всичките му кусури, но се показа, че заработи в екстракратко време, каза той. И критикува, че това не е постигнато по отношение на електронното правителство. Тогава въпросът е кой има интерес да няма елктронно управление – ако имаше такова, сега много от проблемите изобщо нямаше да ги коментираме, каза държавният глава.

Ако искаме да има солидарност, трябва да отворим дебата за реформа в данъчната политика. Ако няма такава, ще продължим с някакви недостатъчни средства да искаме да развиваме образование и т.н.

Ако искаме да развиваме тази държава, тя трябва да оперира с повече средства и тогава всеки трябва да бъде солидарен с тази кауза, заяви Радев. Ако не се пипне данъчната система, няма да можем изобщо да говорим за тази амбициозна цел, която си поставям, убеден е той.

Българският бизнес да има добри условия за инвестиции тук, а не да ходи в други държави, поиска още Радев. И даде пример, че два пъти повече български фирми инвестират в Румъния. Всички предприятия да работят при еднакви условия, да има здравословна бизнес среда и реална конкуренция, поиска той.

Трябва да се борим за нов тип модел или стил на управление. Каквито и икономически, социални и данъчни модели да прилагаме, те няма да имат ефект, ако сме с този стил на управление, убеден е Радев. Трябва нов, който да изключва интимната близост между изпълнителната власт и едрия бизнес, каквато наблюдаваме в момента, поиска още държавният глава. И уточни, че става въпрос за едрия бизнес, който „дебелее от крупни обществени поръчки“, от харизване на проекти.

Трябва ни такъв тип управление, който да не разчита на тази близост, а да стимулира бизнеса да е конкурентоспособен, да отделя огромно внимание на наука и образование, за да можем да говорим за високотехнологични производства, категоричен бе Радев. Поиска управление, което да не допуска еднолично харчене на колосален финансов ресурс, както се правело сега с „изкуствено отгледания излишък“ в бюджета.

Нужно е управление, което да има ясни приоритети – благоденствието на българите, на отделния човек, и европейски стандарти на управление – прозрачност, отчетност и отговорност, каза президентът. А първата предпоставка това да се случи била като всички, обществото, намали прага на чувствителност към своеволията на властта.

Радев обясни, че в друга ситуация щял да наложи вето на промените в Закона за здравето, с които се разписа въвеждането на извънредна епидемична обстановка.

Ако бях наложил вето сега, това означаваше в полунощ на 14 май – до прегласуването на ветото, да изпаднем в правен вакуум, в който

щяха да бъдат застрашени множество социални плащания, ЧСИ-ата щяха да са с развързани ръце,

хората щяха да пострадат, обясни Радев. Затова решил да сезира КС за закона. Той оспорва възможността на Министерския съвет за обявява извънредна епидемична обстановка. Така правителството придобива права да ограничава конституционни права на гражданите по неясни критерии, убеден е президентът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ