Проф. Кантарджиев: Не целя да плаша никого, но трябва да Ви кажа това

Проф. Д-р Тодор Кантарджиев

Средната продължителност на живота в ЕС ще намалее след пандемията от коронавирус. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев на брифинга на Националния оперативен щаб и неведнъж повтори, че не цели да плаши никого.

По думите на зам.-председателят на щаба изследване от Шотландия сочи, че всеки възрастен с коронавирус би могъл да живее още средно 11-13 г. Проф. Кантарджиев добави и какъв е добрият сценарий според него. „Мерките да се разхлабват постепенно, но винаги с анализ. В зависимост от променливостта на броя на случаите се предприемат отпускане на мерки или забавяне на отпускането им“, каза той.
„Господ и народът са ни свидетели, че благодарение на временните мерки и поемането на голяма политическа отговорност, може да се похвалим с резултатите. Но нека не направим така, че на брега на Дунав да се удавим“, уточни проф. Кантарджиев.
Зам.-председателят коментира и разпространението на коронавируса в глобален план. 64 хиляди са новозаразените в света за последните 24 часа.

По думите му в Швеция, която изостана с вземането на мерки, има 625 случая, а в Дания, която малко след нас въведе мерки, са 78. „Не плаша никого, но цифрите говорят сами“, уточни той.

 

„В Сърбия, където имаше забрана за излизане, случаите са вече 10 000. В Гърция вчера имат 40 случая, там също не се излизаше от вкъщи“, коментира още проф. Кантарджиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ