Медицинското чудо на България проговори, мъжа от Пловдив преборил фаталната форма COVID-19

д-р Юри Спасов

В Пловдив 64-годишен мъж, заразен с коронавирус, беше излекуван след 26 дни на апаратна вентилация.

Самите лекари определят ситуацията като изключение.

Пациентът е бил приет с дихателна недостатъчност. Наложила се механична вентилация заради усложняване на здравословното му състояние.

„Пациентът постъпи в болницата в средноувредено състояние. Той беше с температура и кашлица, без да има ясна връзка със заразени пациенти.

След тридневно наблюдение, човекът се влоши до степен апаратна вентилация, продължила 26 дни”, обясни началникът на реанимационното отделение в УМБАЛ „Каспела” в Пловдив д-р Юри Спасов, предава Нова тв.

Той посочи, че благодарение на натрупания световен опит и на българските медици е имало яснота как трябва да бъде лекуван пациентът.

„Когато започна клинично подобрение, със съответните параклинични критерии, които да ни карат да мислим, че е готов за екстубация – преминахме към тази стъпка и успяхме да го задържим в добро състояние”, добави още Спасов.

„Всички колеги, които работят в интензивната медицина, са наясно какво означават тези 26 дни интубация. За моя радост и на целия екип, пациентът успя да се закрепи в добро състояние, което ни позволи да сме спокойни”, заключи д-р Юри Спасов.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ