Каракачанов: Намаляването на ДДС за ресторантьорите цели не само да помогне на сектора, но и да го изсветли

красимир каракачанов

Намаляването на ДДС за ресторантьорите има за цел не само да помогне на този бизнес да оцелее, но и секторът да се изсветли. Това, че им помагаме, не означава, че не знаем, че там най-много не се плаща ДДС. Идеята е при по-ниска стойност да нямат мотив да не го плащат.

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в студиото на „Неделята на NOVA“.

Относно кризата с коронавируса правителството няма за какво да бъде критикувано. Мерките, които се приложиха у нас, бяха стриктно съблюдавани, но не бяха най-твърдите в Европа. Благодарение на мерките ние сме от страните в челната тройка с най-малко загинали, посочи Каракачанов.

Стремим се без външни кредити и излишно раздаване на пари да овладеем ситуацията, каза още той. И допълни, че към момента колегите му в парламента се справят блестящо със ситуацията с коронавируса.

Много наши мерки за справяне с кризата бяха одобрени. От години настояваме да се разбие монопола на хипермаркетите. Оказа се, че българин, собственик на верига магазини у нас, е написал доноса срещу нас в Европа. Българин се опита да прецака държавата си. Аз се радвам, обаче, че министър Танева не е склонна да отстъпи. Солидарността е един красив параван, зад който има само идеи, коментира Каракачанов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов е на мнение, че 10 месеца преди края на мандата управлението е стабилно и БСП не е алтернатива на властта:

10 месеца преди края на мандата трудно ще се получи. 10 месеца преди края на мандата ще има и други опити… Ако правителството не се торпилира само себе си, не  се самовзириви… Виждате ли алтерантива в лицето на БСП, утре взимат властта и нещо оправят? Аз – не.

Каракачанов добави, че още от началото на мандата е имало „удари под кръста“, но това била политическата действителност в България.

Той коментира и протестите от последните дни на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Във ВМРО на подобни хора казваме ренегати. Там амбициите са по-големи от възможностите, оцени Каракачанов и посочи, че не се притеснява от въпросното лице, защото го познава от студент.

Ако пандемията продължи и има нужда първите вноски от парите, които са заделени за военните кораби и бронираните машини, могат да се прехвърлят за следващата година. Това са около 272 млн., каза още той.

Относно намаляването на ДДС за книгите, Каракачанов уточни, че идеята е това подпомагане да се насочи само към българските автори.

Намаляването на ДДС върху книги на 9% да бъде само за български автори. Такова предложение отправи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. По думите му автори като Джон Гришам, който продава десетки хиляди книги, няма нужда от сваляне на налога.

Световните бестселъри се продават по 60-70 хил. бройки. Българските автори си правят и печатат книгите сами и то около 1000 бройки, каза вицепремиерът. Според него това не е дискриминационно, а много от авторите у нас не са познати на пазара.

Той коментира и предложението за създаване на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката. Идеята е да се разбият опитите за картел. Може би целта е държавата, правейки дъмпинг на изкуствено високите цени, да принуди останалите да се водят по нея, каза Каракачанов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ