Събираме таратайките на Западна Европа! Ето какви коли караме в България – масово са на над 20 години…

коли

Българите масово карат коли втора употреба, близо половината от автопарка у нас е на възраст над 20 години и автомобилите са основно на дизел.

Това показват обобщени данни на Евростат и на Асоциацията на автомобилните производители /АСЕА/ за автомобилния парк на ЕС през 2017 г. Според данни на европейската статистика у нас през миналата година е имало регистрирани около 3,4 милиона автомобила, което приблизително е по 450 автомобила на 1000 българи. Според анализа на Евростат автопаркът у нас нараства с по около 100 хиляди автомобила годишно, като през 2016 г. у нас е имало 3,3 млн. автомобила, а през 2017 г. – 3,4 млн. броя. За първото полугодие на тази година у нас са продадени около 18 хиляди нови коли – при 8 милиона броя за страните на ЕС, сочат последни данни на АСЕА.

Близо половината автомобили по пътищата на България обаче са над 20 години или около 1,5 млн. леки коли на тази възраст. Около 35 на сто от автомобилите са на възраст до 15 години или около 1,3 млн. броя леки коли, а до 10 години са около 350 хиляди автомобила или около 10 процента от автопарка у нас.

Новите автомобили у нас /на възраст до 5 години/ са около 5 на сто от автопарка или приблизително 160 хиляди броя, сочат пък данните на АСЕА. Годишно у нас се купуват средно между 25-30 хиляди нови автомобила, като за миналата година по официални данни на АСЕА, у нас са били продадени 38 хиляди нови коли.

Масово българите карат коли на дизел – близо 1,7 млн. автомобила или над 50 на сто от автопарка у нас. Автомобилите на бензин са почти същата бройка с уговорката, че много от тях са снабдени и с газова уредба. Наличието пък на екологични автомобили по родните пътища е почти символично – отчетени са едва 2 474 регистрирани хибридни леки коли /около 0,08 на сто от автопарка/ и едва 274 електромобила – 0,009 на сто от автопарка.

Най-нови коли в ЕС карат белгийците – средно на 7 години; следвани от жителите на Дания, Великобритания и Германия – автопарк на възраст 8 години; Франция и Италия – автопарк на възраст 9 години и др. Освен България с регистриран над 50 процента автопарк от 20-годишни автомобили, най-стари автомобили са отчетени в Полша – близо 40 на сто от автопарка, Латвия, Литва и Румъния – повече от една трета от автопарка в тези страни и др.

Най-висок дял автомобили на глава от населението е регистриран в Люксембург – 662 автомобила на 1000 жители, а най-малко в Румъния – 260 коли на 1000 жители. Повече от половината коли в ЕС са с бензинови двигатели – 56 на сто, около 40 на сто са с дизелови двигатели, а едва 4 процента са задвижвани с алтернативни горива или електричество.

През миналата година в ЕС са продадени общо над 800 хиляди автомобила с алтернативно гориво, като регистрациите на подобни автомобили почти са се удвоили в Испания и Германия – ръст от 90 на сто, следвани от Обединеното кралство и Франция – ръст от 48 процента, Франция и Италия – ръст от 33 процента.

Според данните на АСЕА – в ЕС се произвеждат годишно около 26 млн. автомобила, което прави тази промишленост номер 1 в световен мащаб пред САЩ и Китай. Около 30 процента от автомобилната продукция на ЕС се изнася за САЩ, като за м.г. износът е бил на стойност 37 млрд. евро. Други водещи дестинации за износ на европейски автомобили са били Китай – 22 млрд. евро, Япония – 8 млрд. евро и Швейцария – 7 млрд. евро. Освен това, според данни на АСЕА, на територията на САЩ европейските автомобилостроители са произвели около 2,9 млн. броя автомобила, като в производството им са били заети около 120 000 американци.

Около 12 милиона души в ЕС или 5,7 на сто от заетата работна ръка в Евросъюза работят в сектора на автомобилостроенето. Автомобилният сектор генерира близо 400 млрд. евро оборот в ЕС и търговски излишък от около 90 млрд. евро за ЕС, отчитат още данните на АСЕА.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ