Уникален кукерски фестивал ще се проведе в Бургас! Защо идеята бе приета трудно от общинските съветници?

KUKERI-FESTIVAL

Диана Цинцарска е представител на сдружение с нестопанска цел (СНЦ) „Българско е“. Тя е и част от екипа, предложил в Бургас да се проведе кукерски фестивал в третата седмица на октомври, предаде Флагмен.бг.

– Г-жо Цинцарска, идеята за кукерския фестивал в Бургас бе приета някак „на нож” от общинските съветници. Каква, според вас, е причината за това?

– Не мога да си го обясня. Предлага се нещо много хубаво, нещо много красиво, традиционно, българско, мотивирано… Това, че срещна такава съпротива беше доста странно. На Община Бургас организацията на фестивала няма да струва абсолютно нищо.

– Остава ли все пак идеята на дневен ред?

– Да, на 31 юли ще се разгледа официално в Общинския съвет и там ще се уточнят подробностите. Разбира се, ние сме склонни да платим някаква такса за наем на площад „Тройката”, но не и тази, която е официално опоменатата, тъй като излиза изключително скъпо и няма как да се финансира фестивалът, ако не използваме преференциални цени.

– Каква точно е концепцията на фестивала. Разбираме, че той вече е провеждан и в други градове в България.

– В много градове. Основател на нашето сдружение е Крум Георгиев – председателят на „Общество за фолклор”. Съвместно с Община Хасково организирахме такъв фестивал и не сме срещали никакви проблеми. Работили сме и в други общини, където правим разнообразни фолклорни събития. Идеята на кукерския фестивал е да се направи един хубав продукт, с които да се представят: на първо място, местни кукерски групи и второ – да имаме възможност да каним маскарадни групи от други държави. Да правим не толкова кукерски фестивали, колкото маскарадни – много по-широко понятие от това, което масовата публика разбира.

– Каква ще е основната цел на подобно събитие в Бургас?

– Основно – да се удължи туристическият сезон. Да предложим продукт, който ще привлече туристи.

– А ще успее ли подобно събитие да привлече младите хора на България да дойдат до Бургас?

– Абсолютно! Като се има предвид колко много млади хора участват в тези кукерски групи, тази традиция е нещо напълно познато за тях. Те го припознават като нещо свое, нещо истински българско и красиво и го гледат с удоволствие. На всички кукерски фестивали аз участвам с моето изложение „Българско е” и искам да ви кажа, че публиката е основно млада.

– Това е изненадващо. Каква е причината за този интерес от страна на българските младежи?

– Новото българско възраждане.

– Този термин звучи изключително красиво! Какво имате предвид?

– Така е. Наблюдава се една вълна, която се пое от много градове в България. Младите хора искат да виждат българските неща, българските традиции. Искат да ги показват на децата си, да се идентифицират с нещо – да имаме идентичност като народ.

– Добре, а в крайна сметка, ако Общината все пак не ви отпусне площад „Тройката” безвъзмездно, има ли начин фестивалът да се състои? И каква сума сте склонни все пак да отпуснете за неговото организиране?

– За конкретна сума не сме говорили. Ще преговаряме тепърва. На мен ми хареса, че участниците в заседанието (б.а. – става въпрос за постоянните комисии към ОбС-Бургас, провели се миналата седмица) от групата на ГЕРБ казаха, че това е една прекрасна идея. Всъщност единственото, което не одобриха, е това безвъзмездно предоставяне на площада. В същото време те казаха, че „възмездно” не означава някаква колосална сума. „Има 5 има и 500”. Аз мисля, че те ще се застъпят за идеята, за да може да се организира възможно най-евтино. Какво и как ще решат е в техни ръце, но инициативата е изключително добра и смятам, че ще бъде много полезна за Бургас.

– Тук в Бургас кукерството не е толкова добре позната традиция…

– Това съвсем не е така. В Станджа се намират най-старите кукерски групи в страната.

– А Вие провели ли сте разговори с тези състави, за да чуете тяхното мнение, да разберете техните желания?

– Не. В крайна сметка, това е частен продукт. Тяхното мнение на нас ни е повече от ясно – то ще бъде в подкрепа на фестивала. Казвам го, защото те многократно са участвали на наши фестивали и многократно са питали кога евентуално подобно събитие ще се организира и в Бургас.

– Защо избрахте точно есента за провеждането на кукерския фестивал?

– Традицията повелява тези фестивали да се случват на пролет. Тогава обаче има страшно много подобни събития и ние не можем да влезем в пряка конкуренция с вече наложили се и разработени такива събития. Това още от началото обрича инициативата на провал. От друга страна нашата цел не е толкова да направим кукерския фестивал, колкото да удължим туристическия сезон в Бургас. Затова така сме подбрали датата – да върнем обратно туристите в града през октомври.


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ