Изненада, Влади Горанов с къща за милион (Снимки)

Владислав Горанов

Тези дни финансовият министър Владислав Горанов привлече вниманието към себе си чрез предложение за създаване на държавни бензиностанции и държавна петролна компания, но и също с честото упоменаване на името му от бизнесмена в изгнание Васил Божков.

Владислав Горанов

В неделя пък лидерът на ПП АБВ Румен Петков привлече вниманието ни към луксозна къща – тип резиденция и отправи през фейсбук страницата си въпроси към „главния прокурор, един друг и още двама.

„На кого е дворецът?

Кой живее в него?

С какви средства е построен?

Подозирам, че един от живущите не плаща наем (по навик)….“

В коментар към текста лидерът на ПП АБВ допълва: „Ако прокуратурата извърши проверка и незабавно изземване, ще намери ДНК на член на правителството“.

Снимката на палата препраща към публикации в медиите отпреди година-две, когато резиденцията е била в строеж, и в които публикации се визира министър Владислав Горанов като притежател на планинския дворец, макар теренът, на който е построен, да е на съпругата на кръстника му – този същият, в чийто луксозен апартамент живее Горанов без да плаща наем. По негови обяснения – заради страха от пернишкото земетресение.

Явно семейство Горанови е преодоляло страха си от земетресения, тъй като Ярема е сеизмична зона. Явно е също така, че Горанов с право се отказа през 2014 г. от депутатското място, тъй като му била малка заплатата.

Припомняме какво заяви премиерът Бойко Борисов пред в. „Преса” в началото на 2014 г.: „Влади Горанов ми е като дете. Дойде при мен и ми каза: „Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам? Ако имаше поне политическа класа у нас, ако имаше смисъл като експерт да стоя в парламента, но сега в парламента няма нищо, свързано с политиката и експертността“.”

През ноември 2014 г. Горанов вече е министър на финансите и така до днес с прекъсване по време на две служебни правителства.

Това дава повод да се запитаме как дългогодишен държавен служител, макар и с министерска заплата, е успял да спести 1 милион лева, за да купи терен във вилната зона „Ярема“ на Витоша и да вдигне палат, наподобяващ резиденция на държавен глава или на собственик на интернационален холдинг?

Според публикация на „Биволъ“ от 2018 г., огромната резиденция принадлежи на Снежана Сариева – съпруга на кръстника Иван Сариев. Владислав Горанов често я посещава, а съседите твърдят, че дори надзиравал строежа и той е този, който давал инструкции на работниците.

Вилата в “Ярема” е построена на два от трите терена, които Снежана Сариева купува на 13.11.2003 г. от община Самоков на цената на килим – 8-10 лв. на кв.м.

По същото време Иван Сариев също прави имотна придобивка в района – двуетажна вила само за 3000 лв. По-късно той изкупува и терена, на който е построена вилата на Горанов, като плаща на Община Самоков 3600 лв. за 1188 кв.м.

Така семейство Сариеви срещу скромна сума се сдобива с четири участъка в скътаната сред гъста борова гора вилна зона на 30 мин. с кола от София и на също толкова от Белчинските бани. Любопитен факт е, че имотите в самата вилна зона не са нанесени в Кадастъра, за разлика от имотите извън нея. Това затруднява значително намирането на собствениците им.

В процеса на строежа Владислав Горанов се е появявал многократно на мястото и лично е давал указания на строителния екип – роля, която обикновено изпълнява инвеститор или собственик на даден имот. През април 2018 г. той дори е заснет от медии на обекта, а местни хора потвърдили за честото присъствие на министъра и съпругата му в имота.

„Биволъ“ е изпратил преди две години въпроси до министър Горанов чрез пресцентъра на финансовото министерство, за да изясни ситуацията какво отношение има той към имота на неговите кръстници. Инвестирал ли е в строежа, ползва ли имота и при какви условия? От тогава медията не е оповестила отговор, от което се подразбира, че такъв не е получила от управляваното от Горанов ведомство.

В неделя и лидерът на ПП АБВ Румен Петков отново постави този въпрос, при това отправен и до главния прокурор.

В качеството си на данъкоплатци, българските граждани имат право да знаят отговора.

„БиволЪ“ 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ