Брюксел остави правосъдието ни под мониторинг

МВР

Новата Европейска комисия официално обяви, че съдебната реформа и борбата с корупцията у нас остават под наблюдението на Брюксел. Решението дойде изненадващо, след като управляващите у нас и предният състав на ЕК (с Жан-Клод Юнкер начело) твърдяха, че вече сме изпълнили всички изисквания, за да не бъдем обект на мониторинг.

Мотивът за решението на Брюксел е, че все още няма достатъчно резултати в борбата с корупцията, а освен това има какво да се желае и по линия на реформирането на съда и прокуратурата.

Един много неудобен инструмент

Механизмът за сътрудничество и проверка беше приложен при влизането на България и Румъния в ЕС с мотива, че съдебните системи на двете страни все още не са достигнали европейските нива на ефективност, особено в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

През годините редовните доклади от Брюксел посочваха някои от основните проблеми пред правосъдието у нас, но освен това и властта (без значение от своя цвят и конфигурация) твърдеше, че наблюдението се използва за вътрешнополитически цели у нас. Офанзивата в тази посока се ожесточи през последните години.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ