Кризата Борисов – Горанов се разплита, оставка полита?

Владислав Горанов, Бойко Борисов

Докъде ще доведе спорът за намаляване на ДДС за ресторанти и хотели между премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов? Това е най-обсъжданата и гореща политическа тема заедно с хипотезата, че може да се стигне до оставки в кабинета.

Кризата се задълбочава вече от седмица, а изходът не се вижда на хоризонта, след като днес казусът стана още по-заплетен.

Финансовият министър Владислав Горанов излезе с позиция от ведомството си, с която ясно се противопоставя на диференцираното ДДС, предложено от премиера и одобрено от коалиционните партньори от „Обединени патриоти“. Нещо повече – развива апокалиптични сценарии до какво ще доведе това, ако бъде прието от парламента – рязък скок на други данъци за бизнеса.

Повече от ясно е, че това е перспектива, която не е желана от нито едно правителство на прага на парламентарни избори.

Горанов обаче не дава друг вариант за закърпване на бюджета догодина и това го сблъсква челно с премиера Бойко Борисов, който ясно показа, че няма да пести ефектни ходове в помощ на бизнеса след кризата с коронавируса. Министър-председателят сам призна, че среща сериозен отпор от страна не само на Владислав Горанов, но и на други експерти в правителството, но въпреки това ще удържи на обещанието си.

Днес обаче на заседание на финансовата комисия в парламента отпор му оказа и друг много ключов фактор – шефката Менда Стоянова, която е и ключов фактор в ГЕРБ. И тя, и Горанов не дойдоха на комисията, а отсъствието им бе донякъде подкрепено от Йордан Цонев от ДПС, колкото и да е странно това. И той като експерт не скри, че промяна на ДДС без широк дебат и добре обмислени поправки е опасно за бизнеса, тъй като трябва да има предвидимост.

Така изходите от кризата стават почти невъзможни без кардинално решение. Всъщност те са три – оставка на Горанов и Менда Стоянова, оттегляне на законопроекта в този му вариант и отваряне на широк дебат в бъдеще по темата за намаляване на ДДС за някои сектори. Или – приемане на законопректа с цената на примирение от страна на Горанов.

Според политически фактори е възможно отпорът на Горанов и Стоянова да е именно с втората цел – да се противопоставят, за да може премиерът Борисов да се измъкне с този мотив от набързо даденото си и необмислено обещание към ресторантьорите.

Според други обаче е вероятно премиерът неслучайно да е предприел тази крачка, знаейки, че Горанов няма да се съгласи с нея и ще е принуден да подаде оставка. Финансовият министър винаги е подчертавал именно този най-важен за него принцип в държавния бюджет – да няма диференцирано ДДС. Така че, предлагайки това, Борисов предварително е можел да предположи как ще реагира министърът. И може да е ползвал казуса като удобен повод Горанов да подаде елегантно оставката си с мотива за принципно несъгласие с политиката на кабинета.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ