Ген. Мутафчийски се включи минути след 15:00: Внимавай, българино!

Генерал-майор Венцислав Мутафчийски

Десетки сигнали за опасни дезинфектанти, с които собственици на заведения и магазини почистват срещу COVID-19, заляха мрежата. Става въпрос най-вече за познатия ни син горивен спирт, който съдържа метанол. А последното съединение е толкова опасно, че вече е забранено в целия Европейски съюз за употреба дори при направата на течност за чистачки, уточнява „Марица“.

„Има ясни предписания с какви дезинфектанти да се работи, никой не е предписвал син спирт“, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Допълнително обяснение дадоха и експерти и асоциации в защита на потребителите. Техните препоръки са основно в 4 направления.

Един дезинфектант е сигурна защита срещу коронавируса, когато:

1. Съдържа минимум 70 обемни процента спирт.

2. Получил е разрешение от Министерство на здравеопазването и продуктът е регистриран като биоциден.

3. Да е светла течност, да не e гел, ако се използва за дезинфекция на повърхности. Дори когато е за дезинфекция за ръце специалистите по здравни грижи предпочитат дезинфектанти под формата на течност, а не в гелообразна форма. Това е така, защото течността по-лесно стига до всички гънки на ръцете и се разнася по-ефективно.

4. Задължително да не съдържа метанол, който е силно токсичен и опасен за здравето.

Потребителите трябва да следят внимателно какво пише на задния етикет, където да е посочено, че продуктът е биоциден. Задължително трябва да става въпрос за БИОЦИД или ДЕЗИНФЕКТАНТ. Неслучайно проучване на „Активни потребители“ установи, че едва 3 от 21 предлагани на пазара средства за защита са наистина работещи, т.е. биха унищожили евентуален вирус на COVID-19, попаднал върху кожата ни.

Гергана Андреева, изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“, обясни, че биоцидните продукти са с разрешителен режим. Там се минава през процедура в МЗ, прилага се токсикологичен анализ и допълнителна клиника за доказване на ефективност.

По думите ѝ на етикета на един козметичен продукт не може да има т.нар. първична претенция за бактерицидно, вирусоцидно действие. Всички тези претенции може да има само БИОЦИДНИЯТ продукт.

На козметичния продукт може да пише, че е гел или течност за дълбоко почистване. Наличието на вторична претенция при козметичните продукти, че имат дезинфекциращо действие, не се допуска от закона, въпреки че в кризата всякакви производители, без необходимите регистрации в МЗ го изписват, без да имат право на това.

За да се изпише, че един продукт дезинфекцира, съответно, че е биоциден продукт – с разрешение от Министерство на здравеопазването, той трябва задължително да премине през редица тежки лабораторни изпитвания, които да докажат, че действително продуктът убива бактерии, вируси, фунги (гъби) и така нататък. .

Тези изпитвания се правят от държавна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести към Министерството на здравеопазването. Разрешение за регистрация на биоциден продукт – дезинфектант се издава от Министерството на здравеопазването, само ако лабораторните изпитвания или съответните научни данни действително показват, че продуктът има бактерицидно, фунгицидно или вирусоцидно действие.

Световната здравна организация (СЗО) е дала примерни рецептури за изготвянето на дезинфекциращи препарати. Трябва да се има предвид обаче, че те са препоръки към здравните заведения в държавите от целия свят и обясняват как може една болница например в бедна държава, където достъпът до професионални продукти за дезинфекция е ограничен, да си приготви сама дезинфектант, за да може лекари и хирурзи да работят в по-сигурна среда. За целта трябва да се намерят основните съставки.

Основната препоръчителна дезинфекцираща съставка е етанолът (спирт от земеделски произход, известен още като етилов алкохол), а не спиртът за горене (какъвто е метанолът, който е петролен дериват). По принцип етанолът, който може да се използва за дезинфекция, може да бъде в чиста форма или да бъде денатутиран.

Денатурирането означава, че в него могат да се вложат съставки, които го правят неприятен за пиене. Т.е. да се избегне риск някои хора да тръгнат да пият дезинфектантни, което също не е препоръчително и дори опасно. Сред денатуриращите съставки обаче категорично не се допуска да се влага метанол, именно защото е опасен.

Препоръките на СЗО са предназначени основно за лечебни заведения, където рискът от вътрешноболнични инфекции е изключително висок по принцип. Заради това, визирайки нуждите от хирургическа дезинфекция в болнични заведения, СЗО препоръчва и по-висока концентрация от 80 обемни процента алкохол (над приетите за достатъчно ефективни 70 обемни проценти).

 Ето и основните основната препоръчителна рецепта на СЗО за дезинфекциращите средства в болнични заведения. 

● 80% (обем/обем) еквивалентно на 70% (тегло/тегло) етилов алкохол или 75% (обем/обем) изопропанол;

● 1,45% (обем/обем) глицерол;

● 0,125% (обем/обем) водороден пероксид;

● дестилирана вода до 100% обем.

Използването на одобрени от МЗ дезинфектанти е най-сигурният начин за предпазване наред с дистанцията. Използвайте ги постоянно, отново ще цитираме СЗО кога:

– преди и след влизане в магазини, аптеки, банки и други затворени обществени места;

– преди и след ползването на тоалетни;

– преди консумацията на храна;

– след използване на обществен транспорт;

– преди слагане и махане на лични предпазни средства като лицеви маски и ръкавици;

– след извършване на работа характеризираща се с допир до оборудване и стоки;

– след продължителен престой на обществени места и докосване на врати, брави, перила и други предмети от околността.

КОЛКО ОПАСЕН Е МЕТИЛОВИЯТ АЛКОХОЛ

Доктор Георги Желев от Тракийския университет вече обясни потенциалните опасности, които крие синият горивен спирт.

„Повечето хора знаят, че метиловият алкохол не трябва да се пие, но не знаят че е токсичен и опасен и при външна употреба.

Първо, той може се резорбира през кожата и да попадне в кръвта – ето защо използването му за дезинфекция на ръцете е неподходящо и много опасно. Не по-малка опасност има и при използването му за дезинфекция на повърхности, тъй като отделените метилови пари, особено при закрити помещения, се вдишват от хората и отново могат да доведат до много тежки отравяния“, категоричен е специалистът по епидемиология, инфекциозни болести и превантивната медицина.

Признаците на отравяне са главоболие, световъртеж, повръщане, появяват се и проблеми със зрението, т. нар. снежна буря пред очите, като отравянето може да завърши с кома и смърт.

Най-добрата реакция е интересна: Моментална употреба на етилов алкохол под формата на 50-150 грама водка или ракия. Естествено, светкавично повикване на Спешна помощ.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ