Само 6 заразени от COVID-19, 22-ма излекувани, жертви няма

Ген. Венцислав Мутафчийски, Доц, д-р Ангел Кунчев

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса изнася последни данни за атаката на инфекцията у нас и по света.

Изследвани са 443 проби през вчерашния неделен ден. От тях само 6 са положителните проби, от които 4-ма души са в болница. Общият брой на случаите е 2433 заразени в страната.

22-ма да излекуваните, общо 862 за страната.

Починали за последните 24 часа няма.

Новите случаи са констатирани в областите София (3 случая), Пазарджик (1 случай), Благоевград (1 случай), ), Пловдив (1 случай).

Най-много заразени до момента има в София – 1017 души. От всички 2433 констатирани с COVID-19 – 1192 са мъже и 1241 са жени.

235 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 20 от тях са в интензивни структури. Най-възрастният пациент е на 95 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 253 души.

През последната седмица за първи път има повече излекувани отколкото заразени.

3% понижаване на общата смъртност има тази година в сравнение с предходната по данни на НСИ, отчете още доц. Димо Димов.

„Въпреки оптимистичните данни, това все още не е устойчива тенденция и затова дистанцията и дезинфекцията остават най-сигурните методи за запазване на ниски нива на разпространението на коронавируса у нас“, призова медикът.

5 500 000 са заразените в света, 96 505 са случаите за деня. 346 719 са починалите общо, 2826 са за денонощието. САЩ и Бразилия са с най-много нови случаи.

Доц. Димов припомни, че страната ни е на едно от най-ниските нива в статистиката за смъртност на 1 милион души население – 18,5%, докато на първите места са Белгия, Испания, Великобритания и други страни, в които мерките са били по-либерални.

България се е справяла неведнъж с трудности и в тези светли празнични дни се надявам да останем обединени и силни по дух, заяви медикът и честити вчерашния 24 май.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ