Булката-беглец е в джипа, всичко е точно

Владислав Горанов

При последната, вече станала традиционна джип-инспекция из страната Борисов заяви, че можел веднъж да си позволи очевидно грешно решение, като това с диференцираните ставки на ДДС-то. Решението било абсолютно грешно. Абсолютно е прав. Не толкова за решението, колкото за това, че може да си го позволи. Всъщност, той може да си позволи всяко негово решение да е очевадно грешно. Така или иначе никой няма да му потърси сметка.

Има още един такъв в кабинета, напълно освободен от отговорност – финансовият министър Горанов. Палавото дете на Министерския съвет. Пакост след пакост, гаф след гаф. И…нищо. Отегченото му присъствие на задната седалка, придружено с полузадрямал, но надменен поглед, би объркало всеки чужд на ситуацията у нас, кой всъщност е началникът. Според премиера, това си е Борисов и дума не можело да става за друго. И който не е съгласен с това – може да си ходи. Горанов показа, че е категорично несъгласен, но не си събра работните вещи в кашончето, както беше обещал, и не опразни бюрото. Напротив – Борисов демонстративно го качи в джипа и показа на цялата страна – ето го Горанов, той е тук и оставаме заедно. Булката-беглец, дето щеше да си ходи, ако някой барне ДДС-то, си е тука. А вие си гледайте работата.

Римейк на парламентарната истерия „Не си го даваме Делян“. Не онзи Делян, а другия, сещате се. Нали не си мислите, че толкова му се е обикаляло на Горанов в почивен ден да „инспектира“ цолажа на някакви тръби. Само и само да не си седи в онази проклета безплатна обител, дето така му се подиграват за нея. Гръмовержецът на бюджета, дето се страхува от земетресения. Демонстрацията по сплотяване на колектива за пред хората беше повече от явна. Т.нар. „Влади“ го бранят земя и небо, звяр и природа и няма сила, която да го извади от задната седалка и сърцето на премиера.

Само си припомнете какво се случи с екоминистъра Нено Димов. Защити ли го някой? Истеризира ли? Нищо. Тихо и кротко човекът си влезе в ареста като злодеят, оставил задълго без вода най-близкия областен град до столицата. Сдоби се и с обвинението „престъпна безотговорност“. Дойде Ревизоро и всички забравиха за Димов.

Но, да се вънем на героите на седмицата.

Така, след като едни 700 милиона отидоха та се не видяха безнаказано, премиер и финансов министър публично признаха, че решението им за намаляване на ДДС е „абсолютно грешно“. Но за сметка на това ще се случи. Обсъдено, осъзнато и анализирано като абсолютно грешно. И това не е решение да наградиш чужд посланик с някаква значка, или просто да го награбиш, а нещо твърде важно. Толкова важно, че според самия Горанов може да много да обърка нещата с финансите. Яко да ги обърка, както би казал новият герой Мутафчийски. Но, както вече уточнихме, Борисов може да си позволи да претвори в дела едно очевидно грешно решение. Успокоителното е, че всичките му останали са верни.

Всичко това се случи на фона на безумните прения, има ли още мониторинг над страната ни, или вече е свършил победоносно. Имаше ли Гюро глава или нямаше? Ела ме ритни. Самото наличие на спор по темата е полезен с това, че показва изключително точно мястото ни под ватерлинията на разбиранията за държавност и всичко останало.

И да си знаете – ако ви се струва, че ни наблюдават от Европата, най-вероятно е параноя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ