Жители на Югозапада настръхнаха срещу кмет заради скъп паметник

samokov-2

Самоковци се изказаха със солидна доза критика срещу проекта за паметник на опълченците в града. Въпреки това проектът бе приет от съветниците по предложение на кмета Владимир Георгиев. Докладната на градоначалника бе относно изграждане на паметник в чест на опълченците от Самоков, сражавали се в Руско-турската война 1877-1878 г, пише „Вяра“.

Стана ясно, че проектът е на арх. Станислав Константинов и скулптора Марин Марков. В докладната се посочва, че паметникът ще се постави в центъра на града. Общински съвет – Самоков съгласува обемно-пространственото решение за паметника. Паметникът ще се постави на място, посочено от главния архитект Н. Клинчева, вероятно до Джамията, поясниха за в. “Вяра“ съветници. В зелената площ щяло да има седем пана върху бетонов постамент. Върху тях ще се изпишат имената на опълченците. Ще има и фигура на опълченец със знаме с височина около 2 метра. Идейният проект е минал през Експертен съвет на общината и е одобрен от арх. Клинчева, инж. Ев. Перфанова, шефа на музея В. Хаджиангелов и др. Идеята за построяване на паметника е на Бойчо Стамболийски. Проектът, който той предложи, бе отхвърлен, въпреки че паметникът, предложен в него, е с много по-ниска цена. Припомняме, че по предварителна информация, представена на декемврийската сесия през миналата година, сумата за паметника, който се предлага от кмета, е 41 400 лв.

Самоковци възразиха срещу харча на пари на данъкоплатците и заявиха, че може да се направи по-сполучлив паметник. „Пред овластените от Самоков бе представен и друг проект, сумата за паметника е около 14 000 лв., но бе наложен проектът, предложен от кмета на града. Отново се харчат много пари от общинския бюджет, вместо да се направи ремонт на улиците и тротоарите в града. Да не говорим за селата, където улици няма“, коментират възмутено в Самоков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ