Изхвърлиха труп в центъра на Варна

Линейка

Прокуратурата започна разследване след сигнал на Регионалната инспекция по околната среда и водите за мъртъв делфин, намерен на автобусна спирка във Варна.

Според екоинспекцията, делфинът е от вида муткур (морска свиня) – китоподобен бозайник, защитен от „Натура 2000“. Той бил открит случайно от варненци в понеделник (26 май), захвърлен в храстите на два метра от спирка „Студентска“ в морския град. Те веднага алармирали за странната находка, която мистериозно защо била твърде далече от морето.

Снимка на морския бозайник от И.Манахов се появи и във фейсбук-групата „Забелязано във Варна“. Варненци и други потребители изпаднаха в потрес и се питаха каква е причината делфинът да е на повече от километър от брега. Някои от коментиращите предполагат, че куче може да е довлякло трупа, но според очевидци, по-скоро е донесен от хора, тъй като първоначално е бил поставен върху пейката на спирката. Вероятно по-късно някой го е преместил в съседните храсти, разказва „Монитор“.

При проверката на място екипът от екоинспектори не забелязал по тялото на мъртвото животно следи от рибарски мрежи или човешка намеса, довели до смъртта му, се казва в последвалото съобщение на РИОСВ-Варна. Не е установен и начинът, по който тялото на делфина е достигнало до спирката.

Делфините от вида муткур попадат под закрилата на Закона за биологичното разнообразие (Приложение 3), в който се забранява преместването на намерени мъртви защитени екземпляри от мястото, на което са открити. За нарушение на тази забрана, наказанието е глоба от 100 до 5 000 лв. за физически лица и от 500 до 10 000 лв. за юридическите лица.

От екоинспекцията уточняват също, че прокуратурата ще установява дали е извършено престъпление по реда на Наказателния кодекс. Ако такова не се установи, но бъде намерен извършителят, ще му бъде съставен акт за административно нарушение по реда на екологичното законодателство.

Справка в Червената книга на България сочи, че през 1967–1971 г. Черноморската популация от този вид делфини е наброявала, според някои наблюдения, над 18 000 индивида, докато в периода 1992–1995 г. от Галата до Емине ежегодно са преброени само около 20 екземпляра.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ