След пожара в София, официално поискаха оставките на министър на Бойко и на Йорданка Фандъкова

13
И Царските конюшни изгоряха. Като по учебник – събота срещу неделя, през лятото, когато хората са на почивка и ”със сигурност’ запалени от поредния клошар-пироман. Това написаха във Фейсбук от гражданската организация ”Спаси София”.

Тежката съдба на много от малкото ни ценни сгради очевидно не успява да трогне никого от властимащите и мутрите – бизнесмени, искащи да строят многоетажни лъскави билдинги на мястото на нашата история и култура. Пожарът на Царските конюшни е поредният от дълга и тъжна статистика, включваща и Тютюневите складове, Театър Ренесанс на пл. Възраждане и стотици други сгради из цялата страна.

Г-н, Боил Банов, Спаси София официално иска вашата оставка. Вие доказахте, че сте неспособен да опазвате културното и архитектурно наследство на България, а с това не изпълнявате една от основните ви задачи. През месец февруари заявихте, че процедурата за вписването на Царските конюшни като паметник на културата с национално значение е към края си. Пет месеца ли не успяхте да я завършите? Вие, в ролята ви на зам.- министър при разрушителното за културата управление на Вежди Рашидов и сега като министър, не просто не направихте необходимото, за да подсилите и укрепите административния и оперативен капацитет на Националния институт за недвижимо културно наследство, а напротив – създадохте една скопена институция, която не може да опази дори най-ценното. ОСТАВКА!

Г-жо Йорданка Фандъкова, сграда след сграда, историята на града ни става на пепел, а вие се усмихвате любезно пред камерите. След толкова години и толкова случаи на унищожени сгради, вие не намерихте за необходимо да застанете с вашия авторитет, име и позиция в категорична подкрепа за запазване на архитектурното наследство на София. Не намерихте воля и смелост активно да защитавате и опазвате, вместо минорно да констатирате поредното унищожение. Това ще лежи и на вашата съвест.

#СпасиСофия #КултурноНаследство #ОСТАВКА



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ