Хората на Мутафчийски обявиха най-добрата новина, защо я пропуснахте

Бойко Борисов, Генерал Мутафчийски

Епидемията гасне, обяви при обявяването на данните тази сутрин Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб. Той направи този извод на база на данните от математическите модели, с които се проследява развитието на заразата. Те показват, че т. нар. ефективно репродуктивно число е вече в границите 0.6-1. Тоест, 10 души заразяват 8, те на свой ред 6 и така нататък.

Обяви, че намалява и 14-дневната кумулативна заболеваемост. На 2 април тя е била 4.5 на 100 хил. души, в пика на епидемията на 24 април – 17 на 100 хил. души, а сега е 5.5, което е повече от три пъти намаляване, отбеляза Кантарджиев.

Към 29 май удвояването на броя заразени става за 36 дни, което означава, че епидемията е два пъти по-слаба в сравнение с началото на май.

„Тези добри данни бяха благодарение на това, че над 90% от българския народ ни разбра и спазваше мерки“, посочи той.

Посъветва хората да стоят на дистанция, често да мият ръцете или да ги дезинфектират и да не се отпускат.

За последното денонощие щабът отчете 14 нови случая, сред които 9-месечно дете без симптоми и шофьор на линейка при 1353 изследвани. Според Кантарджиев това оборва тезата, че случаите на зараза са малко, тъй като се правят малко тестове.

„Изглежда силата на епидемията намалява, но трябва да продължим да бъдем по-предпазливи, тъй като прекалено бързото сваляне на мерките крие рискове. Трябва да продължим да спазваме дистанция“, коментира на свой ред и доц. д-р Красимир Минкин, неврохирург в болница „Св. Иван Рилски“ пред Би Ти Ви.

„Има твърде много неизвестни, за да се изказваме самодоволно. Позицията ни трябва да е по-умерена. Нито трябва да изпадаме в истерия, нито пък трябва да сравняваме COVID-19 с обикновен грип“, смята той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ