Бог да го прости! Само на 39 години почина голям български спортист, европейски и световен шампион

тъжна вест

На 39 години в шуменската болница е починал известният ни щангист Дамян Дамянов, съобщиха негови приятели. Той бе състезател в свръхтежка категория, като има сребърни медали от световни първенства и европейска титла.

В четвъртък той е бил приет в кома в болницата на родния си град Шумен. Усилията на лекарите не са го спасили и той издъхнал. Съмненията са за тежко заболяване на черния дроб и панкреаса.

Дамянов е европейски шампион за юноши в категория до 110 кг. От 1996 г. – световен шампион за младежи в ЮАР през 1997-а и втори на световното за младежи при най-тежките през следващата година. На световното първенство във Варшава през 2002 година Дамянов печели три сребърни отличия при най-тежките, изпреварва го само колосът на щангата – иранецът Хюсеин Резазаде. Година по-късно шуменецът е трети на европейското в Лутраки (Гърция).

Дамянов стана герой на световното във Ванкувър, когато успя да спечели достатъчно точки, за да изпратим пълен отбор в Атина.

През 2004 година федерацията спря правата му пожизнено за нарушение на антидопинговите правила и реда в националния отбор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ