Влади Горанов трябва да е адски тъпо парче…

7 Dni Bulgaria02.06.2020
кирил домусчиев, владислав горанов
Всички деца мечтаят. Едни искат да са астронафти, други пожарникари, трети – лекари или спортисти. Малкият Влади Горанов е мечтал да стане милионер. Е, вече е приказно богат. Но пък съвсем скоро няма да е министър. Натам сочи комикса по идея на Васил Божков, пресъздаден като приказка за Али Баба. Влади има важна роля в него.

Влади най-вероятно ще отговори на питането на Божков от вторник: „Влади, къде са парите?“ по следния начин: Имал Божков пари – теглил. Откъде да знам къде са му парите?

И ще сбърка. Трябва да си адски тъпо парче, за да вярваш, че ако Божков пита: „Къде са парите?“, не знае отговора. Със сигурност може и да го докаже.

Влади и кукловодите имат домашно. Имат и проблем. Вариантите не са много.

– Дава оставка и потъва вдън земя. Ако „паякът в сянка“ не му позволи, събитието само ще се отложи за няколко дена, след което Влади ще повлече цялото правителство. Дали Борисов е съгласен?

– Отива в прокуратурата с адвокати. Започва разследване, което този път може и да не е формално, защото и Гешев е част от групата. Къщата от карти се разпада…

– Признава на партньори и босове, че е задържал за себе си повече, отколкото се полага, от нещото, което е трябвало да предаде и моли за прошка. Прощават му – не му прощават. Цял е – не е цял. В Плевенско казват: Когато си дадеш дупето под наем, не се чуди, ако… злоупотребят с него…

– Ненаучно-фантастичен вариант: Влади става защитен свидетел и издава четата. От главатаря-паяк до писарите – медиите на паяка. Печели симпатиите на народа и започва да плаща наем за жилището си, както порядъчен човек. Наистина е смешно…

Схемата, която Божков разкрива публично, е прилагана и към много други. Това е моделът #Кой, това е мафията. Някои от ударените са в ареста от много месеци с предложението: прехвърляш бизнеса или те размазваме. Говори се, че и някои от тях притежават интересни записи и бележчици. Не изветрели, като тези, които вади прокуратурата за да отвлече вниманието.

На 15 февруари 2014 г. Бойко Борисов заявява пред журналисти: „Влади Горанов ми е като дете. Дойде при мен и ми каза: „Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено“.

Влади сбъдна мечтата си – вече е милионер. Едновременно с това е развил убеждението, че е по-хитър от другите. С Божков е сбъркал. Размечта се и за премиер. И с Борисов е сбъркал, каквото и да наливал в главата паяка… С други също сбъркал. Ще го научи, най-вероятно по трудния начин..

Бъдещето му не вещае „хепи енд“. На тези до и над него – също. И не е Божков единствената заплаха. По-страшни са излъганите и унижаваните години наред граждани. Портокал с часовников механизъм – „Бум!“. В Брюксел и САЩ също няма да мълчат вечно, каквито и плонжове да им се направят.

Кукловодите този път няма да спасяват Влади – ако им е останал разум, – трябва да спасяват себе си. А и Влади вече не е „дете на премиера“. Пораснал е и е на път да прецака „татко си“. Подобна ситуация крие големи изненади, рискове и опасности.

Ето как един комикс лесно може да се превърне в некролог. На политически трупове… Цяла ферма за трупове.

Огнян Стефанов



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ