Световната банка: Ченгетата в България са сред най-добре платените в Европа! Вижте какво ги прави такива

полиция

В България персоналът в МВР е сред най-добре платените в Европа. Това е записано в доклад за разходите на полицията и пожарната, изготвен от Световната банка.

Средният месечен разход на човек, работещ в структурите на МВР, е над 1700 лева, изчисляват от финансовата институция и посочват, че заключенията им противоречат на общоприетото схващане, че заплатите в полицията и пожарната са ниски.

След като се отчетат разликите в дохода на глава от населението – тоест се измерва покупателната способност според стандарта на живот, заплатите на полицейските служителив България били на равнището в Швеция и Словения и по-високи от тези в Дания, Естония, Литва и Латвия.

Причината е във високите социални вноски. Те са 51% от общия месечен разход, правен за служител в полицията и пожарната. Фактът, че вноските, които по принцип се дължат от служителите, също се поемат от МВР, прави общия разход висок, но служителите получават сравнително ниски възнаграждения.
За да се подобри ефективността на разходите в системата, трябва да се помисли и за оптимизация на звена и освобождаване на административен персонал, подчертават от Световната банка.

В началото на тази година правителството даде 100 милиона лева за увеличение на заплатите в системата на МВР. Базовото възнаграждение за полицай е между 650 и 1000 лв. в зависимост от длъжността. която заемат. Общо за тази година в бюджета предвидените разходи за МВР са 1,3 млрд. лв.

24 часа



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ