Извинете се!

Генерал-майор Венцислав Мутафчийски

Коронавирусът не дойде. Не дойдоха и крокодилите от вица. Крокитата не дойдоха, защото някой е ръсил пясък, а първото – защото всички носехме маски.

Участвахме в този цирк в ролята на дресирани овце. Представление на глобално ниво.  Вменяваше ни се персонална отговорност за опазване на цивилизацията. Отговорност за евентуалната мъчителна смърт на хора, които обичаме.

Сега сме живи. Коронавирусът някак странно изчезна, но още има сводки за неговите похищения. Партенката за края на човечеството все по-вяло се подхранва с втори вълни, фатални вирусни мутации и злокобни завръщания в неудобно за нас време.

Живи сме, но сме леко изтръпнали финансово. Какво говоря?! Някои от нас направо са фалирали. Уволнени. Малкият им бизнес е съсипан. Отношението към тези хора е като към потенциално мъртви. Като „сталински самовари“ (направи справка в гугъл). Периодично по малкия екран излизат някакви самозабравили се папуняци и обясняват на журналисти с мисирски рефлекси, че за всички обеднели има предвидени кредити и т.н. финансови инструменти, които в едно по-честно време щяха да се наричат с правилното им име – подигравки и издевателства. Освен това ни се вменява, че икономиката ни е в растеж. И макроикономически (когато някой произнесе думата макроикономически, един икономист получава оргазъм) нещата не седят зле. Ако ти си фалирал, то някои производители на гел, спирт или маски, са направили пачката. Така е в капитализма.

Освен това и Европа ще ни помогне. Чува се за някакви хипотетични милиарди, които на всички ни е ясно, че ако тръгнат към България, още на държавната граница ще направят остър завой в посока най-близката офшорна зона. Но това е друга тема. За безработния глупец ще остане награда, че заради битката му с коронавируса, след няколко години ще е без къща, защото няма да може да си погаси корона-кредитът. Знам, че не е весело, но за сметка на това е гадно. Но така е в капитализма – овците ги стрижат, а накрая ги колят.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ