Красимир Каракачанов: Имам амбиция в следващия бюджет да се заложи 10-процентно увеличение на заплатите на военнослужещите

Красимир Каракачанов

Пътят на Македония за Брюксел минава през главите им

След три години коалиционно управление на държавата нещата са учудващо стабилни. Имаме определени различия – но е нормално, защото ГЕРБ и ОП са различни формации. Ние от обединени патриоти смятаме че последната година някои приоритети трябва да бъдат преподредени и да се ускорят, като например темата с интеграцията на циганското население.

Това заяви лидерът на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов в студиото на Сутрешен блок – БНТ.

Той информира, че на последния коалиционен съвет се е приело изготвеният от министерство на отбраната законопроект за доброволната служба ще бъде внесен от министерски съвет в парламента за разглеждане.

По отношение проектите за модернизация на армията военният министър коментира:

Появиха се спекулации – никога не е обсъждано проектите да бъдат спирани. Те се движат, но поради спецификата с коронавируса и невъзможността да се пътува нямаше как да се действа. Така се забавиха проектите с тези два месеца. Движат се проектите и с корабите и с бронираната машина. Не са спрени проектите и за самолетите. Движи се проекта за модернизацията на танковете Т-72. За кораба процедурата продължава на 16-и , тя е по-напреднала, има победител – немска фирма. Може би до края на тази година ще приключат и двата проекта – за корабите и бронираните машини. Първата група пилоти – 4 човека, заминава след два дни за Щатите за обучение за машините Ф-16.

Армията трябва да има готовност да реагира в ситуации, защото това че сме членове на НАТО, няма да ни реши проблема. Преди да очакваме колективната солидарност, то ние трябва да имаме способности да реагираме и да се защитаваме, заяви Каракачанов и обясни:

Затова моята амбиция е да влагаме ресурси в обучение на наличния състав. Първо окомплектоване, второ ремонта на техниката, трето – проектите за модернизация и трябва да се форсира малко подготовката на военнослужещите.

Обнадежден съм много като гледах изпита на младите момчета и момичета в Шумен. Демонстрацията по стрелби на курсантите на Националния военен университет мина прекрасно.Випускът 2020 се представи перфектно.

Недокомплектът се намали последните две години. Броят на постъпилите е повече от броя на напусналите. За двете години общо това са 500 човека, но не е достатъчно. Затова и направихме кампанията „Бъди войник“ – да могат хората в страната да видят българската армия в своя град.

Ако успешно мине закона за доброволната военна служба, ще се даде възможност на онези млади хора, които искат, да получат обучение. Това също до известна степен би решило проблема са недокомплекта.

12 години – от 2008, няма военна подготовка. Ако се случи нещо, хората ще отидат като пушечно месо като не са подготвени. Всичко ще се реши с връщането на наборната военна служба.

Красимир Каракачанов коментира заплатите в армията и кариерното израстване:

Няма друг такъв случай – три поредни години заплатите да са увеличават. Моята амбиция ще е в бюджет 2021 да се заложи пак 10-процентно увеличение.

Аз и колегите депутати от ВМРО бяхме активни при изработването на предложения за преодоляването на икономическата криза, породена от пандемията, заяви той и допълни:

Предложенията ни бяха в областта туризма, земеделието, бизнес субектите и банковата система. Трябва да се подпомага дребния и среден бизнес и онези отрасли, които са български и които дават принадена стойност тук, в България. Трябва да се помогне на български компании, които не са зависими от външни фактори.

Идеята е начинанието „Българско лято 2020“ да подпомогне туризма. За съжаление не напълно се прие идеята ни за ваучерите за почивка. Но се прие предложението за чартърите.

Хората трябва да имат стимул да отидат на почивка на Черно море, а не в съседни държави.

Когато икономиката не работи младите хора – работната сила, бягат навън. Това допълнително усложнява демографски ситуацията. Ние ако не подпомогнем българската икономика, то хората ще избягат и ще бъдем все повече зависими от внос.

Предизборната ситуация в Македония отприщи антибългарските страсти, заяви лидерът на ВМРО. Каракачанов е категоричен:

Ние сме за преговори с Македония за ЕС, но да започнат, когато те изпълнят условията на Договора, който сме подписали. Няма място за компромиси, става дума за националния интерес на българската държава!

Не може тази шизофрения да продължава – не може когато БАН излезе с научен труд по отношение на езика да се отговаря с ругатни. Ако се действа така – мястото ти е наистина в задния двор на Балканите. Пътят на Македония за Брюксел минава през главите им!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ