77-г. д-р Иванов заключи частния си кабинет, върна се в болницата, но COVID-19 го уби

Борислав Иванов

Неврологът е сред първите ни лекари, които използват революционния за времето си апарат за електроенцефалография

“Няма да спирам! Лекарят така работи – докато може, докато диша – казва 77-годишният невролог д-р Борислав Иванов на шефката на болницата във Видин Ивета Найденова –

Не мога да напусна

сега, когато болницата

повече от друг

път се нуждае

от всеки лекар,

от всяка медицинска сестра.”

Когато през 2005 г. д-р Иванов се пенсионира след дългогодишна работа в неврологичното отделение на болница “Света Петка”, едва ли е подозирал, че години по-късно ще се върне отново сред колегите си, за да спаси отделението от закриване. И да завърши земния си път пак в болничната неврология, на която е дал толкова много със своя професионализъм и човечност.

Тогава уважаваният лекар е изпратен с почести от целия персонал на болницата, а година по-късно започва своя частна практика като невролог във Видин.

Десетки, вече възрастни, пациенти от града си спомнят за д-р Иванов като всеотдаен лекар, познаващ изтънко проблемите им и намиращ за всеки добра дума и подходящо лечение. В частния му кабинет продължават да го търсят хора, лекувани от него в болницата. За съдействие идват и хора от родното му с. Връв и много други селища във Видинско, които имат различни здравни проблеми от неговата специалност.

Но д-р Борислав Иванов не връща никого, намира начин да се свърже с колеги и да помогне на хората.

Видинската болница обаче изпада в критично състояние още в средата на миналата година. Забавени заплати, липса на достатъчно подготвени медици в отделенията, остаряла техника и куп други проблеми, с които не може да се справи, принуждават управителя на “Света Петка” д-р Цветан Василев да си подаде оставката.

На изправената пред фалит болница от здравното министерство назначават за прокурист д-р Ивета Найденова, дотогава ординатор в пневмофтизиатричното отделение на здравното заведение.

Нейното управление също е белязано със сътресения и непрекъснато изникващи нови проблеми. Неврологичното отделение на болницата е изправено пред закриване, когато шефът му д-р Ангел Петров и по-голяма част от лекарите и сестрите също подават оставките си и напускат.  

За да не закрият

отделението, в

болницата започват

да прехвърлят

лекари и сестри

от другите сектори. Липсва обаче доказан невролог, който да поеме истинската работа в отделението. И тогава, разбирайки цялата критичност на ситуацията, 77-годишният вече д-р Борислав Иванов врътва ключа на частния си кабинет и се връща на работа в неврологията на видинската болница.

Прави го месеци преди заразата с коронавирус да се разпространи у нас и да предизвика взрив от заболели в МБАЛ “Света Петка”.

“Изобщо не се учудих от решението на д-р Иванов – казва шефът на РЗИ във Видин д-р Венцислав Владински. – Познавам го още от края на 90-те години – и неговият професионализъм, и нехарактерната за времето ни всеотдайност винаги са ме впечатлявали.

Запознах се с него още докато следвах медицина, а първия си стаж изкарах в неврологията на видинската болница, където заедно с баща ми работеше д-р Иванов. И двамата вече не са между живите, но на тях дължа много.”  

В болница “Света Петка” си спомнят, че д-р Борислав Иванов е сред първите лекари, които използват в практиката си революционния за времето си апарат за електроенцефалографии. С него усъвършенства наблюдението на мозъчната активност сред болните и

успява да

предотврати

множество

инсулти и други

мозъчни заболявания

“Като лекар д-р Иванов просто беше от друга порода – казва д-р Ивета Найденова. – Работили сме заедно с него близо 30 години и го познавах като изключително отговорен и последователен в нашата нелека професия. А когато от ръководството на болницата търсехме специалисти из цялата област, за да спасим от закриване неврологията, единствено д-р Иванов откликна и започна работа при нас още през август.”

Когато кризата с коронавируса се разрази и заедно с много заразени пациенти в “Света Петка”, с положителни проби се оказаха и десетки медици, д-р Иванов остава на поста си, докато много негови колеги се изплашиха и излязоха в болнични.

Предупреждават го, че заради възрастта попада в рисковата група и ще проявят разбиране, ако и той се отегли.  

И макар че заразата вече е навсякъде около него, всеотдайният лекар не се спира и продължава да дава дежурства в отделението, което е спасил с идването си. До последно медикът лекува пациенти на първа линия.

Така е до 11 април т.г., когато

след поредното

дежурство се

почувствал доста

зле и веднага се

превръща в пациент

на спешното отделение в болницата.

Заради негови стари заболявания, състоянието му се влошава бързо след взетата му положителна проба за коронавирус. От него се усложняват придружаващите заболявания – диабет и артериална хипертония, затова по-късно го местят в интензивното отделение. След това пък е пратен в реанимацията, но здравето му не се подобрява.

“Тогава преценихме, че ще бъде по-добре да го преместим в болница с интензивно отделение с по-висока степен – обясни д-р Найденова. – Обадихме на колегите в столичната университетска болница “Света Ана” и оттам веднага откликнаха на молбата ни и приеха д-р Иванов за лечение.”

Въпреки усилията на столичните лекари обичаният видински доктор губи битката за живота си и издъхва на 2 юни. От националния щаб същия ден съобщиха, че това е третият заразен в битката с коронавируса лекар, който е починал. Два дни по-късно д-р Борислав Иванов бе погребан във Видин, изпратен от стотици колеги, приятели, близки и негови пациенти от цялата област.

“Д-р Иванов ни напусна, но с достойнство се бори на първа линия и изпълняваше своя професионален и морален дълг. Поклон пред неговата всеотдайност и смелост. Светла му памет”, написаха в некролога му неговите колеги от цялата страна.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ