Най-важната дата за Корнелия, 21-ви август

корнелия нинова, мая манолова

Засега основен конкурент се очертава заместникът ѝ Кирил Добрев

Във вторник тя трябва да обясни на депутатите си защо няма да се променя правилникът им

Кой ще се изправи срещу Корнелия Нинова в лидерската битка за БСП, ще се разбере на 21 август. Това е последният срок, в който кандидатите ще се регистрират в Централната комисия за партиен избор, популярна като червената ЦИК.

Това става ясно от хронограмата, приета от изборната комисия в края на миналата седмица, след като процедурата по прекия избор бе възобновена.

БСП трябваше да избира лидера си на 26 април, но кризата с COVID-19 замрази процеса. Преди седмица Националният съвет реши кампанията в партията да стартира отново. Решението обаче бе взето спорно – на подпис и само с един глас разлика – 94:93 в полза на лидерката. Заговори се, че мнозинството е осигурено под натиск, като някои от членовете на НС на БСП вече обявиха, че са подкрепили само първата точка – за заседание на пленума на живо, затова

са подписали

решението с

особено мнение

Очаква се то да бъде оспорено от опозицията на Нинова на инфарктно заседание на пленума тази събота. Според това решение прекият избор на лидер ще е на 26 септември. А юбилейният 50-и конгрес ще е на 10 и 11 октомври.

Затова червената ЦИК е приела в хронограмата си, че отчетно-изборните събрания, които излъчват делегати за конгреса, трябва да приключат до 16 август. Преди коронакризата минаха близо половината конференции и остават още около 150. На тях се правят и номинациите за лидер.

До момента с най-много номинации е самата Нинова. Неин основен конкурент се очаква да е зам.-шефът на БСП Кирил Добрев. Участие в битката вече е заявил и Красимир Янков, който на последния конгрес, когато Нинова бе избрана, остана трети.

Местните структури са издигнали още десетина души, но досега нито един от тях не е дал знак, че ще се включи в битката. Сред номинираните са зам.-шефът на червената група Георги Свиленски, лидерът на БСП в София Калоян Паргов, Костадин Паскалев, Валери Жаблянов, кметът на Перник Станислав Владимиров, Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Георги Гергов.

За да продължи в битката за първия стол на “Позитано” 20, всеки от тях трябва да отговаря на условията на устава и да бъде одобрен от червената ЦИК, която ще прави проверката. Основното условие е да има

не по-малко от

8 г. партиен

стаж,

от които поне 4 г. като член на национален орган на БСП, както и да е подписал декларация за съгласие по образец.

Окончателният списък на кандидатите ще бъде обявен на партийния сайт, а от 27 август червените официално влизат в предизборна кампания.

Всеки кандидат може да финансира предизборната си кампания с лични средства и дарения от физически лица в размер до 10 минимални заплати за страната. В деня на вота ще има обща бяла бюлетина, на която имената на всички претенденти за председател на паритята ще бъдат изписани по азбучен ред.

За времето на кампанията обаче

Нинова ще трябва

да излезе

в отпуск

и да повери ръководството на БСП на някого от заместниците си. Ако и Кирил Добрев се включи в битката, то остават Владимир Москов или Деница Златева.

Преди това обаче лидерката ще трябва да се изправи пред групата си този вторник и да обясни на 41 от депутатите защо не зачита волята им да променят правилника, за да могат и те да излъчват ръководството на ПГ.

Скрита зад решение на Политическия съвет на коалиция “БСП за България”, в който освен столетницата са още няколко маргинални партии, Нинова няма да подложи искането на гласуване. А обяснението е, че този правилник е действал и в предишни парламенти и няма нужда от промяната му.

Първият червен пленум наживо след прекъсването заради коронакризата пък е свикан за 13 юни.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ