Банско – мъртвия град! (Снимки от най-голямото престъпление срещу курорта)

7 Dni Bulgaria16.06.2020
25

…пусто е, няма никой по улиците. Завиваш към община Банско. Пак злокобна тишина. Затворени магазини, пуснати кепенци на заведения, опразнени салони. Само малка опашка пред „Изипей“. Хората трябва да си плащат на държавата. И банскалии плащат, кой ток, кой вода, кой данъци. Според статистиката Банско е градът с най-малки задължения към държавата на неговите жители!

Кога обаче държавата ще си плати за атентата, който извърши в Банско? Кой ще поеме вината за този мъртъв град? Превръщането на Банско в такъв е най-голямото престъпление срещу града в неговата история. Някога не го убиха чалмите, които Яворов призова да бъдат хвърлени. Сега го убиха маските!

Днес Банско е единствената истинска, голяма жертва на коронавируса. Затвориха го при първата вълна на страх, заради предположението, че има много болни. Оказа се, че няма нито един. Въпреки това курортът стоя цял месец анатемосан. И до днес никой не казва защо! Защо за нищо Банско бе дамгосан тогава, а днес градчета с по 100 болни стоят отворени към света?

От 7-8 години съм много често в Банско. По 50-ина дни в годината. По-тъжна гледка от тази, която заварих сега, не е имало. Градът е като онези от филмите, в които предстои да се тества атомна бомба. Хората приличат на макети на такива, няма усмивки, няма енергия, няма живот в очите им.

Огромна част от сградите са затворени. В центъра работят 3 кафета и нещо като ресторант за бързо хранене. А, да, и една механа. По-късно отвори и друга. Едната вечер само ние бяхме гости на „Чевермето“. Другата пък само за нас работеше „Обецановата“.

„12 човека сме на смяна сега. За една маса. Вчера бяхме 12 за 0 хора. Онази пак имаше една маса. Утре ще е същото. Лошото е, че цяло лято ще е същото“, оплака се човек от персонала.

От другата страна на паметника на Паисий, бар се опитва да раздвижи обстановката. Извадил маси-щъркелчета, сложил хубави бели покривки, пуснали хората силна музика, някакви момчета правят пирошоу, рекламират някаква напитка. За цял ден на масите седнаха двама души… Повече и не подредиха масите отново.

Няма как и да седнат повече. Хора в Банско няма. Туристи, де. Местните още живеят в страх. От бъдещето. Затова и повечето си стоят вкъщи. Работи само големият екран на площада. Показва, че някога Банско е бил жив. И зиме, и лете. Хората се надяват пак да е така. Но надеждите им да се случи бързо са никакви.

80 процента от хотелите в града са затворени. 70 процента от магазините и салоните. Само 6 процента от целия бизнес, работещ в момента в града, го прави на някаква печалба.

Кметът Иван Кадев поиска от държавата 2 милиона лева помощ, за да минамилизира щетите от кризата. Отговор никакъв. Само бившият министър Вежди Рашидов дойде в Банско да говори за… „Алея на джазмените“!? Хубаво, нека има, ама кой ще върви по нея?

Местният депутат Мацурев пък си ползва фейсбука единствено да се хвали как гласувал. Чудо голямо, че подкрепил суверинитета на Пакистан, когато в Банско един чомлек няма кой да си поръча! Абе човек, излез на трибуната и събуди заспалите депутати, кажи им какво се случва в Банско, попитай кой уби курорт №1 на Балканите?

Банско като курортен център и всички съпътстващи го бизнеси (писти, хотели, ресторанти, увеселителни заведения, магазини, пристигащи на летищата туристи, заети във всичко това работници, данъци, такси и т.н и т.н.) формира 1,5 процента от Брутния вътрешен продукт на България! Което го прави град №1 по този показател у нас. В нито един друг град у нас няма такъв местен бизнес.

Сега този бизнес е с COVID-примка на шията. Стъпил е с единия крак на счупено столче и се надява да не увисне на бесилото на фалита. Спасението е само и единствено в държавата. Не се ли помогне спешно на Банско, догодина тук ще е още по-пусто. Ще е още по-мъртво.

Бойко, запали джипа сам да се убедиш!

 

ОЧАКВАЙТЕ В СЛЕДВАЩИТЕ ДНИ ОЩЕ РЕПОРТАЖИ ПО ТЕМАТА

 


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ