За продавачите на „вяра“ без фискален бон в Рилския манастир може, за Банско – не!?

7 Dni Bulgaria17.06.2020
банско

Правителството гласува на Николина Ангелкова нови 50 милиона лева. От понеделник тя почва да ги харчи в чужбина. Ще стартира агресивна рекламна кампания на българското черноморие!

Дано не направи като с предишната, по която пръсна един самосвал долари за рекламни стикери на такситата в… Чикаго!

Не, че и настоящото не е идиотия. На 22-и юни да почнеш да си рекламираш морето с убеждението, че ще удължиш така летния сезон до октомври, е невероятна глупост!

Ако има нещо ясно, то е, че летният сезон в България ще е провал! Показаха го 15-те хиляди изнесли се само за ден към Гърция. От другата страна не влезе нито един. Всеки ден ще е така.

Затова за Ангелкова и останалите в министерството от 22-и юни натам приоритет трябва да бъде…зимния сезон. И особено Банско. Да пробваме поне той да е печеливш.

Нищо, че опитахме да го убием. Всички държави по света пазеха имиджа на топ-курортите си в корона-кризата. Само ние, най-тъпите, им посегнахме. Затвориха Банско като огнище на коронавирус, нищо, че болни нямаше. После излезе Фандъкова покрай великденските празници и обясни, че маса болни от COVID-19 софиянци, са заминали да се веселят в Банско. Въобще де що имаше корона-проблем, Банско беше пришит.

Е Европа, светът четат това…

И най-лошото е, че остана този етикет. Вече писахме в какъв мъртъв град е превърнат Банско в момента. Не си ли мръдне Министерство на туризма не пръста, а задника, има опасност да остане такъв и през зимата. Защото тези около нас не спят.

Знаете ли какво става в сръбското Банско – Копаоник? Ами в техния Пампорово – Златибор? Всички хотели, с доказани платени данъци към държавата за последните 5 години в размер над 100 000 евро (общо), получиха дотации. С препоръката да ги ползват за реклама. И голяма част от тези хотели, от първи юли ще са наполовина пълни!

В Банско на първи юли, ако има и 100 души в хотелите ще е чудо!

Да не говорим за Кранска гора. Словенската държава отложи плащането на данъци от целия бизнес в курорта за след края на следващия зимен туристически сезон! И забележете: Ако той е успешен, тогава те ще платят целите суми! Иначе хотели и бизнес ще бъдат на практика освободени 2 години частично от данъци! Само и само да се спаси бизнеса в Кранска гора, който е структуроопределящ за държавата! Освен това ще бъдат раздадени и ваучери от по 200 евро по определен принцип на желаещи да отидат в курорта.

Учудващо е безхаберието на нашата държава, на министерства, на организации. Та през януари и февруари целият свят ще гледа какво става в Банско – гигантския слалом за Световната купа при мъжете, Алпийската комбинация при тях, Световно първенство за младежи и девойки! Живот и здраве близо 800 милиона души ще гледат тези стартове.

800 милиона души ще гледат Банско и България!

Ангелкова, това не са ти 50-те милиона, това е реклама на България, която струва милиарди левове по пазарни цени. И за да има ефект от нея тогава, държавата трябва да се обърне към проблемите на курорта още днес. Трябваше всъщност още онзи ден.

Преди малко правителството гласува близо 2 милиона лева помощ за Рилския манастир. Хубаво, но знае ли Бойко Борисов колко имоти има същият този манастир? Знае ли колко хиляди декари гори са негова собственост? Знае ли колко печели манастирът от продажба на „вяра“ без фискален бон?

Точно 2 милиона иска и община Банско. Не за да върже двата края в бюджета, а поне да ги доближи. От „Дондуков“ никакъв отговор.

Странно, вече остава неприятното усещане, че това Банско е заседнало много лошо на нечие важно гърло…


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ