Румен Радев отговори на Борисов: Има заплаха за живота на Бойко

Румен Радев

Президентът призна, че е управлявал дрон, както и самолет

Радев поиска независима експертиза на аудиозаписа с гласа на Борисов

Ще наложи частично вето върху закона за МВР, с който се създава паралелно НСО

Най-смущаваща е снимката със спящия г-н Борисов, защото такова нахлуване в личното пространство е недопустимо. Това означава някакъв риск с живота на премиера.

Това заяви президентът Румен Радев в Перник. Той направи първия си коментар, след като в сряда премиерът Бойко Борисов обяви, че Радев го наблюдава с дрон.

Управлявал съм и самолети, управлявал съм и дронове, призна държавният глава. Той имал дрон, но това нямало нищо общо с това, което говори Борисов.

Този дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да слага пачки, пошегува се той. В момента се прави опит да се отклони вниманието дали тези снимки са манипулация и постановка, дали записът е монтаж, коментира Радев. Не мога да тълкувам всичко, изречено от г-н Борисов, защото, за разлика от него, моята фантазия все пак има някакъв предел, допълни той.

Проблемът на премиера не е някакъв китайски дрон, за мен това е параноя. Това е абсолютно отклоняване от основния въпрос – манипулирани ли са снимките и аудиозаписа, каза още Радев.

Крайно недостойно е отново да се лепят петна по НСО, хората там не го заслужават, тяхната работа е да защитават охраняваните лица, а не да ги дискредитират. НСО охранява извън сграда, но когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи отговорност за тях. Всякакви версии са възможни, за НСО не вярвам, но не е лошо и премиерът да си направи преценка за кръга от познатите си, каза още държавният глава.

Радев разказа, че в момента, в който излезли снимките, се е обадил на ръководството на НСО и ги посъветвал да отидат веднага при премиера и да направят проверка на случая. Такава вече е в ход.

Прокуратурата е длъжна да направи проверка, защото в момента е най-важно едно – да се върне доверието в държавността, а това може да стане само чрез истината, категоричен бе Радев и обясни, че това не е работа на Консултативния съвет по национални сигурност. Държавният глава поиска да има независима експертиза за достоверността на аудиозаписа и снимките.

Никой не може да дискредитира правителството, освен самото то. В момента най-голямата заплаха за правителството е самият Борисов – с нещата, които говори, каза още държавният глава.

Брифингът на премиерът беше опит да се търсят може би геополитически индулгенции за скандала навън, а вътре на наша територия да се превръща този скандал във фарс.

Запитан дали иска да сформира служебен кабинет, Радев отговори, че е готов да изпълнява конституционните си задължения при всякакви обстоятелства. Предсрочни избори и служебно правителство кога ще има, не определям аз. Това го прави или самото правителство,

Радев обяви, че ще наложи частично вето на закона за МВР, с който се създава паралелно НСО.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ