Извънредна новина за Лютви Местан, който уби 6-месечната Еджрин, има решение

лютви местан

Проверяват говорил ли е политикът по GSM при удара, убил бебето

Семейството оспорва експертиза за скоростта

Срещу бащата също има обвинение – карал с 32 км над разрешеното

Семейството, загубило 6-месечната си дъщеричка в катастрофата с Лютви Местан, не приема някои от експертизите.

“Ще оспорим заключения на вещите лица в частта за скоростта и за това къде е станал сблъсъкът”, съобщи Николай Димитров, адвокат на семейството. Разследването на катастрофата с бившия лидер на ДПС приключи, делото е в прокуратурата и предстои да бъде решено, обяви зам.-окръжният прокурор на Кърджали Димитрина Делчева.

На 14 април 2019 г. на кръстовище край момчилградското село Загорско при опит на Местан да се включи в главния път за Маказа последва сблъсък с БМВ, движещо се от Кърджали за Кирково. В колата пътува Юсеин Ахмед със семейството си, прибират се в родното си село Първица.

След удара

беемвето

изхвърча от пътя

и пада в близкото дере. Загива 6-месечната Еджрин, 10-годишното ѝ братче и родителите им са ранени.

Година и два месеца продължи разследването. Очаква се до месец наблюдаващият прокурор да изготви обвинителния акт и да го внесе в окръжния съд. Местан ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост при катастрофа. Срещу бащата на бебето също беше повдигнато обвинение, след като вещите лица установиха, че е карал с 32 км над разрешената скорост за участъка.

Според адвокат Димитров обвиненията срещу бащата не са доказани.

“Вещите лица, които са изготвяли експертизите, са обосновали вина на моя доверител само въз основа на вероятности и хипотези. Единственото сигурно е, че другият обвиняем не е спрял на знак “Стоп”. Това ще бъде доказано по механизма на удара”, категоричен е юристът. Той допълни, че има проверка за това дали по време на катастрофата Местан е говорил по телефона.

“Проверката се извършва по наш сигнал и не мога да я коментирам”, поясни Димитров.

Претенциите за обезщетение на семейството вече са предявени пред застрахователите и по време на наказателното производство в съда няма да има граждански искове.

“Нямам право да кажа какви са размерите”, допълни Димитров. Според него обаче претенциите ще бъдат покрити от “Гражданска отговорност”. Според адвоката застрахователите нямало да си търсят парите от Местан. За да се случи това, трябвало да са налице законови основания – водачът да е употребил алкохол, да е напуснал мястото на произшествието или автомобилът да е бил неизправен. След инцидента

Местан бе

задържан

от полицията

за 24 часа,

а по-късно и привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост. При старта на предизборната кампания за евродепутати той даде пресконференция за случая.

“Аз няма да поема чужда вина или чужд грях за тази трагична смърт”, заяви партийният лидер. Той и привържениците му хвърлиха вината за катастрофата върху бащата на загиналото бебе.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ