Кой, ако не Бобоков да прати посланик в Нигерия!? Бойко как си прати в Барселона…

Пламен Бобоков

Голям вой, че братята Бобокови лобирали силно за името на посланика на България в Нигерия! Каскета е по всички телевизии, разбихме поредната ОПГ, този път направо президентска.

Пич, кой друг, ако не братя Бобокови да има думата за българския посланик в Нигерия? Цвета Пекинската патка ли? Баце ли? На него му е важна Барселона с жената, детето и къщата. Затова лично си назначи консул там.

Колко Българи имат бизнес в Африка? Само Бобокови са известни. При това с повече от сериозен. В Либерия гледат на тях като на стратегически чуждестранен инвеститор, който предстои да получи едно от пристанищата на страната. Друг бял български крак там няма! В цяла Африка няма.

Само че в Либерия ние посолство нямаме. На юг от Сахара амбасадите ни са само три – Етиопия, Нигерия и Република Южна Африка. Посолството ни в Абуджа е това, което покрива и Либерия.

От работата на българския посланик зависи много да се развие проекта на братя Бобокови. ЕДИНСТВЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ИНТЕРЕС ТАМ. Български, защото този проект е част от холдинг, даващ хляб на десетки хиляди нашенци в Русе и цялата страна! Затова за Бобоков, за България е важно там да отиде посланик, запознат със ситуацията.

Не Бобоков трябва да търси президентството, за да консултира името на посланика. Президентството и Министерски съвет трябва да поканят него за експертно мнение. И да изберат дипломат, който им посочи.

Държавният интерес на България в Либерия е нулев. Общото е, че двете страни се управляват от централни нападатели. В Либерия този на Милан – Джордж Уеа, в София – този на Витоша Бистрица. И дотам. С това приключват познанията за страната във външно министерство.

При този капацитет на ведомството не е ли нормално да се чуе думата на български бизнесмен, който 10 пъти в годината е в Либерия!? Не  е ли нормално държавата да застане зад този бизнесмен, защото това, което той прави в Монровия, се отразява тук в България на хиляди българи?

Не е ли нормално България да застане зад „Приста Ойл“, както правителството застана с гаранции зад Кирил Домусчиев при сделката с Европейския съюз? Както Бойко Борисов лично присъства на подписването на договора за автомобилен завод на Китай в Ловеч? Както САЩ е зад всяка американска фирма стъпваща някъде по света? Както руснаците са зад всеки свой държавен или частен проект тук?

Това, което искат да направят братя Бобокови в Либерия, ще е много по-голяма реклама за България в Африка от всичката работа на посланиците ни досега и в следващите 280 години.

Вместо да е зад тях, държавата им рови в телефоните…



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ