„С какво Пламен Узунов държи Румен Радев?“

Румен Радев, Пламен Узунов

Злополучният съветник на обитателя на президентството Пламен Узанов очевидно държи в тежка зависимост Румен Радев. Буквално го е хванал на къса каишка и уверено го води през дебрите на скандалите и позора към пълния му провал на най-високия пост в държавата.

Няма друго обяснение за едва ли не любовната благосклонност на Радев към този хрисим на вид човечец с очилца, който обаче докара на България невиждания резил европейската служба за борба с измамите с европари ОЛАФ за пръв път и в прав текст да установи корупция, свързана със злоупотреба с европейски средства, български министър. Че дори и да посочи какви обвинения да му повдигне българската прокуратура.

Радев обаче пак се направи на смокиново листо за опозорения си съветник и се сгърчи в несъстоятелни оправдания, с които да чисти калта от омазания му до ушите авторитет.

То не бяха разкритията на българската прокуратура и обвиненията към Узунов за търговия с влияние покрай нерегламентираните му контакти с разследвания бизнесмен Пламен Бобоков. То не беше изнасяне на решения на съда, преди оповестяването им, към него. То не бяха назначения на посланици под диктовката на Бобоков. Какво ли не беше в тая афера.

Но Радев – не и не, с пръст не го пипна, макар да се установи, че братът на Узунов все пак е намазал филията от фирми на Бобоков срещу услугите му.

А преди това нима не беше източването на цялата база данни от информационната система на Летище – София отново от фирма на брат му Ангел Узунов и присвоена, след което въпросната фирма ненадейно си би камшика и никой не знае какво се е случило и се случва с тази информация.

А въпросната фирма до ден днешен се смята за собственост именно на Пламен Узунов, където той работи, след като го изгонват от МВР заради прикриване на престъпление на свой служител, помел възрастен човек на пътя.

Още преди 2 години ПИК публикува и информация за престъпната схема, по която Пламен Узунов в качеството си на служебен министър злоупотребява с европари при поръчката за закупуване на високия клас джипове всъдеходи за МВР, за които ОЛАФ оповести разследването си, в което имената на Узунов и сподвижничката му Вера Митрева се споменава над 20 пъти.

Но дори сега Радев пак взе да лъже и да маже – е, той Узунов оплескал нещата покрай поръчката с европарите, но договорът го било сключило следващото правителство. Като че ли е имало друг избор.

МВР! Дали пък кучето на зависимостите между Радев и Узунов не е заровено точно там?!

Дали изхвърленият за злоупотреба със служебно положение началник на МВР в Пловдив Пламен Узунов не знае някакви деликатни моменти от живота на Румен Радев? В МВР по принцип се знаят доста неща, особено от началниците. И не е ли точно това причината Радев да не дава косъм да падне от главата на Узунов, каквито и гнусотии да върши?

Защото няма нищо по-естествено от това, когато срещу някого от подчинените на високопоставени управници започне разследване, той да обяви отстраняването му поне докато то приключи. Радев обаче не иска отстраняването на Узунов. И на секретаря си по национална сигурност Илия Милушев не го поиска, въпреки че е разследван за шпионаж. Дори точно обратното – излезе с вдигнат юмрук да насъсква метежи и преврат пред президенството, след като Милушев беше задържан, а Узунов обвинен, за да ги брани народът от закона.

Подобно поведение на един началник спрямо разследваните му подчинени е признак само за едно – или за неговото съучастничество в деянията им, станали обект на прокуратурата, или в силни, но неизвестни на широкото гражданство зависимости от разследваните.

Така че след оповостеното разследване на ОЛАФ срещу Пламен Узунов и сие, единственият въпрос, на който трябва да отговорят и Узунов, и Радев, е какви са потайностите на тяхната топла и несломима връзка и с какво Узунов държи Радев.

Здравият разум изисква поне единият да го направи час по-скоро. Ако ли не, има кой да ни светне, щом Узунов е обект и на европейската прокуратура, и на нашата. И тогава ще стане ясно защо отношенията на тия двама овластени мъже приличат на съща латиносапунка.

To be continued…

Ива Николова / „ПИК“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ