Андрей Слабаков, ВМРО зададе много важен въпрос към Европейската комисия

Андрей Слабаков

В стратегията за биоразнообразието, публикувана на 20 май, Комисията заложи свръхамбициозните цели за Натура 2000, включително и въвеждане на 30% от територията на ЕС като защитени зони и 10% като стриктно защитени зони. Комисията поема отговорност да изработи критерии и дефиниции за това какви територии трябва да бъдат включени.

Това посочва евродепутатът от ВМРО в групата на ЕКР Андрей Слабаков. Той отбелязва и, че за щастие стратегията също така затвърждава правото на държавите членки да вземат решение кои територии да бъдат защитени на базата на местните биологически и географски характеристики.

Над 34% от територията на България е включена в Натура 2000, което двойно повече от средния процент за ЕС, в това число и такива абсурдни места като хвостохранилища, гробища, част от АЕЦ Белене и цели квартали от населени места, заявява евродепутатът.

Той пита как възнамерява ЕК да постигне общата европейска цел от 30% защитени територии и 10% стриктно защитени територии без да се намесва в дейността на държавите членки, чиято природа не подкрепя такива проценти.

Има ли намерение Комисията да започне ревизия на териториите, които в момента се намират в Натура 2000, и по специално да ги оцени по критериите, които възнамерява да изработи преди края на 2020 г., пита още Слабаков.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ