17-годишен изобрети “Енергийна пътека” пешеходците осветяват зебрата, ходейки

655-402-peshehodna-pyteka

Мечтата на Денис от Шумен е да живее в модерен технологичен свят, но той да не вреди на околната среда

Стъпките на пешеходците произвеждат енергия, а генерираното електричество е достатъчно за консумацията на лампи, които осветяват пешеходна пътека. И които светят само когато по нея върви човек.

Такова изобретение е направил Денис Исметов.

Звучи като

фрагмент от

фантастичен

роман, но е

реалност,

сътворена от 11-класника на Професионалната гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт “Христо Ботев” в Шумен в специалност “Компютърна техника и технологии”.

С този проект, наречен “Енергийна пътека”, 11-класникът е впечатлил журито на състезанието “Търси се кой е SUPER STEM в твоето училище” през 2018 г. и е получил националната награда. Сега пише софтуера, защото иска всеки, докато върви, да знае колко енергия са произвели стъпките му. Проектира я да свети само нощем, когато по пътеката преминава човек.

“Моето изобретение икономисва конвенционална енергия. Лесноприложимо е навсякъде”, обясни младият изобретател.

Всеки от

проектите му

е свързан с

опазване на

ресурсите в

природата

Проектираното от него зелено селище също добива енергията си чрез соларни панели и ветрогенератори. Денис признава, че в някои от проектите си е заимствал идеи, като ги усъвършенствал.

Затова най-голямата му гордост е пешеходна пътека, осветена от човешката енергия.

От идеята до реализацията всяка стъпка е резултат от неговите знания, експерименти и упорство да достигне целта.

“Няма такова изобретение в света”, твърди Денис. Младежът казва, че въпросът, който най-често си задава, е: “Аз мога ли да направя това?”

Така една нощ му хрумнало да произведе енергия от звуци. “Разрових се в интернет и видях, че Никола Тесла има проект с усилвател. Започнах да ровя вкъщи за усилватели и през нощта правих експерименти. Разглобявах, вадих уреди за измерване и какво ли не”, обясни творческия си процес 17-годишният младеж.

Преодоляването на техническите предизвикателства не остава незабелязано от родителите му, които му дават кураж да продължи въпреки неуспехите, които го спохождат понякога. Най-големите му вдъхновители са учителите от професионалната гимназия “Христо Ботев”, които откриват у него изобретателя.

Дотогава се е увличал от историята и литературата, а есетата му получават винаги награди от конкурсите, в които е участвал.

Денис обаче мисли, че

най-голямата

му страст са

техниката и

технологиите

Когато попаднал в училищния Клуб по роботика, осъзнал, че това е неговият професионален път. Учителите инж. Недялка Йорданова и инж. Иван Николов са тези, които винаги го окуражават да показва уменията си.

Заредили се състезания – “Индустрията в моя регион”, “Учен за един ден” на НАСА, “Младежко техническо творчество – енергетиката и ние”, от които се връщал с награди.

Удостоен е и с наградата на Шумен “Ученик на годината” за 2019 г.

Младежът иска да предава своето знание на по-малките. Създава Робо Академия, чието първо издание беше миналата година. Деца на различни възрасти демонстрираха проектирани от тях роботи.

Академията бе финансирана от община Шумен след кандидатстване и одобрение, подпомагана е и от различни местни фирми. Участието в нея бе безплатно за първите 2 групи ученици.

Сега пише софтуера за образователната платформа Въпросник.бг – интернет пространство за връзка между учител и ученик. Мечтата му е да живее в модерен технологичен свят, но той да не вреди на околната среда.

“Технологиите много помагат.

Ако градовете

са с умно

осветление, то

ще помогне на

човека, но и на

природата”

е мотото на младия изобретател.

За Денис Исметов е важен пътят, а пътят е учене и това според него е незаменимо усещане.

“От първия път, ако не стане, не означава, че не е възможно. Трябва да се опитва, опитва, опитва.

Искам да бъда преподавател по информатика, защото за мен най-ценната професия е тази на учителя. Аз съм позитивен млад човек, който се занимава с обучението на деца. Също така съм част и от Градския ученически парламент и Общинския младежки съвет на Шумен. Имам много спечелени награди в областта на информатиката, науката и технологиите”, казва за себе си Денис.

Амбицията му е да завърши компютърно инженерство в България. Да прави своите изобретения тук и да преподава.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ