Ето как всичко, което каза ген. Мутафчийски, се сбъдва

Ген. Венцислав Мутафчийски

Продължават да нарастват случаите на коронавирус у нас с настъпването на есента, днес отново има висока бройка заразени – над 1300. Процентно тя е два пъти по-ниска от вчера, тъй като е на базата на направените рекордни над 11 000 теста.

„Определено ситуацията се промени на цялата планета. Нашият нормален живот буксува на място. Настъпиха огромни промени в психиката, натрупа се огромно напрежение. Дано бентът да не се скъса. Да протестираш срещу маските е опасно, обяви за „България сутрин“ ревматологът и председател на Дружеството на писателите лекари „Димитър Димов“ и на медицинското дружество по остеопороза и остеоартроза проф. Златимир Коларов.

По негово мнение дистанцията и маските са задължителни.

„Трябва да си коригираме поведението, да създадем модел на живот“, допълни той.

„Ако бяхме взели шведския модел, щяха да загинат 3500 души в средата на май. Като общество трябва да се грижим за сираците, болните, инвалидите и възрастните“, отбеляза още лекарят за Bulgaria ON AIR.

„Всичко, което каза ген. Мутафчийски и останалите членове на Щаба, се сбъдва, за съжаление“, подчерта проф. Коларов.

Според него много от хората, страхувайки се от Ковид-19, са починали именно от страх и са забавили лечението на сърдечните си заболявания. „Въпросът е в спазване на баланс. Контактът с лекар трябва да е регулярен“, коментира той.

Утре в Народната библиотека предстои и представянето на книгата му.

„Книгата ми е за история, извадена от нашата действителност. Баща ми ми разказа за случай преди години за лекарска грешка. Зад всяка диагноза се крият съдби. Тя регистрира факт, но ако не работим с пристрастие, не става. Няма лекар, който като се прибере вкъщи, да не се сети за някой болен. Често пъти казвам на моите студенти да приемат професията си като мисия“, разказа още ревматологът.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ