Министър Вълчев се похвали: Безпрецедентен ръст на парите за образование

Красимир Вълчев

Догодина средствата за възнаграждения на учителите ще бъдат с 1.380 млрд. лв. повече спрямо 2017 г. Това обяви във Велико Търново министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от „24 часа“.

По негови думи тази година има безпрецедентен ръст на средствата за образование, които са увеличени с близо 700 млн. лв.

Министърът подчерта, че за добро образование трябва да имаме добри, мотивирани и подкрепени учители. По тази причина било важно да се вземе решение за инвестиране в учителите.

Относно кризата с коронавируса Вълчев посочи, че някои от училищата имат трудности с делегираните бюджети, предимно заради разходите за дезинфектанти. Предвижда се те да бъдат подкрепени в края на годината, така че това да не е за сметка на други разходи и да позволи училищата да приключат нормално бюджетната година, а директорите да дадат допълнително възнаграждение.

По думи на просветния министър са предоставени 14 млн. лв. на училищата за закупуване на 16 000 лаптопа за учителите. Освен това са одобрени средства от ЕС за още 80 000 устройства, които обаче няма да могат да бъдат закупени в близките 2-3 месеца поради недостиг в глобален мащаб на устройства в големи количества.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ